2019. május 21., keddMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.05.21. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A mekis nyugdíjas az új bölcsész az USA-ban

Hirdetés

A mekis nyugdíjas az új bölcsész az USA-ban

Bár Magyarországon még a riadt bölcsész képe él a fejekben, ha az átlag gyorséttermi dolgozót képzeljük magunk elé, az Egyesült Államokban már megváltozni látszanak a trendek, és nyugdíjasok váltják a fiatalokat a grillek és kasszák mögött, állítja egy a Bloombergen nemrég megjelent cikk.

Vissza a piacra

A lap szerint a hatalmas munkaerő-igényű gyorséttermi ágazat tagjai már nem elsősorban a diákszervezeteken keresztül próbálják feltölteni soraikat, hanem templomi gyülekezetekben, idősek klubjaiban és nyugdíjas szervezeteknél keresik leendő alkalmazottaikat.

A betérő vendég egyaránt találkozhat idős munkavállalóval a klasszikus gyorsétteremláncok pultjai mögött, mint a McDonald’s, valamint a nálunk kevésbé ismert dinerekben is, amik átmenetet képeznek a gyorséttermek és a hagyományos beülős helyek között.

Hirdetés

A munkaadók szerint az idősebbek emberközpontúak, barátságosak és pontosak, ami a fiatalabb társaikról nem mindig mondható el.

A változás oka, hogy miközben a vendéglátásban kiélezett a munkaerőért folyó verseny és jelentős a munkaerőhiány, az idősek is szívesen kiegészítenék gyakran szűkös megtakarításaikat.

Nálunk is egyre több idős ember dolgozik

A KSH adatai szerint Magyarországon az elmúlt 10 évben a 60 és 64 év közötti embereknél a foglalkoztatási ráta 12,7-ről 35,2-re növekedett, és a 64 év feletti korosztálynál is növekedés figyelhető meg.

Nem tudni, hogy ebből mennyien helyezkedtek el a vendéglátásban, de a tény, hogy az ágazat nálunk is állandó munkaerőhiánnyal, arra enged következtetni, hogy az idősek alkalmazása a hazai étteremláncokban is növekedhetett.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezet, mint bejegyzett szövetkezeti forma egyébként 2017 óta létezik Magyarországon, és a bejegyzése óta több nyugdíjas szövetkezet is alakult, bár úgy tűnik a koncepcióval együtt megörökölték a diákszövetkezetek problémáit is.

Az Egyesült Államok Munkaügyi Hivatalának előrejelzése szerint, 2014 és 2024 között, a 65 és 74 év közötti korosztályban a munkavállalók száma várhatóan 4,5 százalékkal fog növekedni, míg a 16 és 24 közötti korosztálynál 1,4 csökkenés várható.

Otthon unalmas

A Bloombergnek megszólaló 63 éves Stevenson Williams a dél-karolinai North Charleston egyik Church’s Chicken éttermében üzletvezető, négy éve kezdett takarítással és mosogatással, most 13 emberért felel. A korábban építőipari munkásként dolgozó Williams, aki előtte sosem dolgozott gyorsétteremben, van hogy 70 órát is dolgozik egy héten.  Azt állítja, hogy unatkozott miután nyugdíjba ment.

“Egy darabig mókás, hogy nem kell felkelni, kinyomkodni az órát, kikászálódni az ágyból, és gürizni nap mint nap. De ha egész életedben dolgoztál, akkor az otthon ülés hamar unalmassá válik. Maximum elugrik az ember bevásárolni, és ennyi. Egyszerűen csak élvezem a munkát a Church’s Chickennél, szeretem a légkört, az embereket.”

Az idősek alkalmazása a gyorséttermeknek is megéri. Sok év tapasztalatot kapnak ugyanazért a bérért – ez medián értéken 9,81 USD (2 810 HUF) volt óránként tavaly az ágazatban – amit amúgy egy fiatalabbnak fizetnének, ez hatalmas előnyt jelent a növekvő nyersanyagárakkal és szállítási költségekkel küzdő piacon.

A vezetőképzéssel és a managementet érintő szaktanácsadással foglalkozó Calibrate Coaching szakértője, James Gray szerint

az idősek alkalmazása azért is nyereséges, mivel nem feltétlenül keresik az előrelépés lehetőségét.

“Nem szeretnének alelnökök, vagy ügyvezető igazgatók lenni, és egy rakás pénzt keresni” –mondta el Gray.

Udvariasságra tanítják a fiatalokat

A lap szerint az idősebbek jellemzően jobban szocializáltak, mint a gyakran interneten nevelkedett fiatalok, akik nem feltétlenül tudják, hogy miként kezeljék a valódi világ helyzeteit. A helyi Church’s Chikennél a 63 éves Williams tanítja meg a fiatalabb kollégákat az udvarias viselkedésre és az általános munkahelyi etikettre. “Az van a fiatalokkal, hogy gyakran nagyon tiszteletlenek tudnak lenni”, meséli az idős üzletvezető. “Ki kell tanítanod őket, és figyelmeztetni, hogy ez egy munkahely, nem az utcán vannak.”

Az Egyesült Államokban működő, időseket támogató szervezet, az AARP az elmúlt időben az egyik legnagyobb közvetítővé nőtte ki magát az idősek és a gyorséttermek között.

(Borítókép: Jeff Greenberg / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha
még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is
olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet
az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2018/11/12/a_mekis_nyugdijas_az_uj_bolcsesz_az_usa-ban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

USA vs. Kína: most már vérre megy

USA vs. Kína: most már vérre megy

A felületes szemlélő számára úgy tűnik, a két nagyhatalom közötti kereskedelmi háború vámokról és piaci …