2020. január 23., csütörtökMa Zelma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
2020.01.23. Zelma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A megye, ahol gazdag olajfúrók élnek

Hirdetés

A megye, ahol gazdag olajfúrók élnek

Ha nem tudta volna , elmondjuk, hogy Csongrád megye Magyarország dél-keleti részén fekszik, délről Románia és Szerbia határolja, szomszédjai Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Bács-Kiskun megye. A 400 ezer fős megyét a Tisza szeli ketté, székhelye a 160 ezer fős Szeged.

Hirdetés

Az ország egyik legalacsonyabban fekvő térsége, szinte egész területe tökéletes síkság, magas a napsütéses órák száma és országos átlag feletti a hőmérséklete. Mindezek és a különböző talajadottságai alapvetően agrármegyévé  tették, a mezőgazdaság nagyban hozzájárul a megye GDP-jéhez. Érdekesség, hogy a megyét – részben visszatérve egykori nevéhez – 2020. június 4-étől Csongrád-Csanád megyének fogják hívni.

A megye egy főre jutó GDP-je évek óta az országos átlag kb. 75 százaléka, az országos GDP-hez szintén nagyjából változatlanul 3 százalék körüli összeggel járul hozzá, ezzel a megyék közül a 9-10. helyen szokott végezni; 2017-ben 10. volt. Ezzel az uniós átlag nagyjából felét hozza, de jó hír, hogy az elmaradás évről évre csökken.

A 15-74 éves csongrádiak – több éves tendenciát nézve – átlag 60 százaléka dolgozik, a munkanélküliségi ráta 3 százalék körül mozog. Az alkalmazottak fele fizikai munkát végez.

A Csongrád megyei keresetek elmaradnak az országos átlagtól (a legfrissebb, 2019 januári adat szerint 15,8 százalékkal), az iparágankénti eltérések az alábbi, 2017-es adatsoron láthatók. Ezen is látszik, hogy a mezőgazdaság, a vendéglátó- és az építő ipar területén az országos átlagot hozzák vagy közelítik a bérek (az oktatás és az egészségügy területén is, de azok az országban egyöntetűen alacsonyak), a többségben a megyei adat veszít, viszont a bányászat és kőfejtés területén dolgozók havi nettó 569 ezer forintot vihettek haza (2017-ben egyenesen a legmagasabb fizetést az országban), feltehetőleg a térség jelentős olaj- és földgázmezőin zajló munkák miatt, a Mol ugyanis a térség egyik legnagyobb kitermelője.

 

A megye élen jár a kutatás-fejlesztésre jutó források tekintetében: mind a felhasznált […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/08/16/a_megye_amelynek_uj_neve_lesz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Visszaveszi a használt bútorait az IKEA, jönnek a vidéki átvevőpontok

Visszaveszi a használt bútorait az IKEA, jönnek a vidéki átvevőpontok

Az igazság ismerete nélkül nem lehet jó döntéseket hozni. Ez a lehetőség mindenkinek jár. Támogass …