2019. március 19., keddMa József napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
2019.03.19. József Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A látszat csal: az idei viharok kevesebb kárt okoztak

Hirdetés

A látszat csal: az idei viharok kevesebb kárt okoztak

A tavalyihoz képest idén kevesebb kárt okozott a nyári viharszezon – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz), bár a szervezet azért hozzátette azt is: a villámcsapások következményeként már az év első nyolc hónapjában közel annyi pénzt fizettek ki a biztosítók, mint 2017 egészében.

A szervezet első, még nem végleges nyári összesítése szerint 3173,524 millió forintot fizettek ki a biztosítók a május elseje és augusztus 31. közötti időszakban. A társaságokhoz ebben a periódusban 57016 bejelentés érkezett egyéni és társasházak részéről vihar, felhőszakadás, jégverés, tetőbeázás címén. Ebben az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk és az időjárás következtében az ipari létesítményekben, közintézményekben, stb. keletkezett rongálódások.

A tavalyi év lakásbiztosítási szempontból sokkal mozgalmasabb volt: több mint 103 ezer káreseményre 6 milliárd forint összegű kárt térítettek meg a biztosítók. 2010-2017 között a május-augusztusi periódusban összesen csaknem 1 millió 100 ezer kárt rendeztek a társaságok, közel 80 milliárd forint értékben.

Az elmúlt évek biztosítói adataiból nem lehet trendszerű következtetéseket levonni az időjárás szélsőségesebbé válásáról, hiszen ebben az évtizedben például a 2010-es év volt eddig a katasztrófáktól leginkább sújtott. Akkor 312 ezer kárbejelentésre 30 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók. Idén is, mint szinte minden évben, a legsűrűbben lakott Pest megyében és a fővárosban sérült meg a legtöbb lakossági ingatlan, emellett Pécsről és környékéről érkezett szokatlanul sok bejelentés. A legtöbbször a házak tetőszerkezete sérült meg, illetve az ebből eredő beázás jelentette a leggyakoribb kártípust.

Hirdetés

Hiába voltak mérsékeltebbek a viharok, a villámcsapások több kárt okoztak. Ezek 2010 óta kb. harmadannyival terhelték meg a társaságok kárráfordítási összegeit, mint a viharok. Tavaly egész évben 2350 elsődleges és több mint 30 ezer másodlagos hatás nyomán (a tönkretett elektronikiai eszközök miatt) 2,6 milliárd forintot térítettek meg ügyfeleiknek a társaságok, idén az első nyolc hónapban már 2,3 milliárd forint környékén jár ez az összeg.

A Mabisz arra is felhívja a figyelmet, hogy egyre több az olyan eset, amikor a háztartási eszközöket teszi tönkre a villámcsapás, sőt, idén már olyan eset is előfordult, amikor a villámcsapás a tetőszerkezetre szerelt napelemes rendszert is tönkre tette. Ezért a szervezet szerint érdemes felülvizsgálni a biztosításunkat, nem lettünk-e alulbiztosítottak. Azaz a szerződéses összegünk elegendő lehet-e a helyreállításra avagy ingóságaink pótlására egy nagyobb kár bekövetkezése esetén. A felülvizsgálat során érdemes azt is ellenőrizni, hogy valóban kiterjed-e minden vagyontárgyunkra a biztosítás.

A viharok valójában több kárt okozohattak, hiszen nagyjából minden negyedik ingatlan nem rendelkezik biztosítással – emlékeztet a Mabisz.

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20180904_A_latszat_csal_az_idei_viharok_kevesebb_kart_okoztak#rss

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre nagyobb gond a munkaerőhiány Európában

Mind az Európai Unió egészében, mind az euróövezetben nőtt a betöltetlen munkahelyek aránya a múlt …