2020. március 28., szombatMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / 340 forintnál volt a fájdalomküszöb: lépéskényszerben az MNB

Hirdetés

340 forintnál volt a fájdalomküszöb: lépéskényszerben az MNB

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek.

Amikor a forint újabb és újabb rekordgyenge szinteket ér el, mint például most, amikor átütötte a 340-es szintet is az euróval szemben, a piac elkezdi találgatni, hogy mindezt meddig hagyja a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Hirdetés

A jegybanknak ugyanis rengeteg eszköze van arra, hogy a forint árfolyamát befolyásolja. Forián-Szabó Gergely, az Amundi Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója szerint amennyiben a forint tovább gyengül, lépéskényszerbe kerülhet a jegybank.

Rögzítsük gyorsan, hogy az elmúlt évek kamat- és árfolyam-környezete, vagyis a fokozatosan gyengülő, a 310-es, 320-as, 330-as, végül a 340-es lépcsőket is átugró forint és a nagyon alacsony hazai kamatszint összetett helyzetet teremtett, de kétségtelenül elég kedvező volt az országnak.

Ahhoz, hogy ezt megértsük, legyen a példánk a 300 forintos és a 340 forintos euró közötti mozgás.

  • Magyarország ma már főleg forintban van eladósodva (ez az önfinanszírozás), így a gyengülő forint nem járt nagy fájdalommal, kevesebb adósnak romlott a helyzete a forint gyengülésével.
  • A gyenge forint kedvezett a magyar gazdaság nemzetközi versenyképességének, az exportőröknek. Ha egy magyar exportőr 800 forint költséggel állított elő és 3 euróért értékesített egy terméket, akkor 300 forintos eurónál 100 forint volt a nyeresége 340 forintos eurónál viszont már 220 forint.
  • A leértékelődés annyiban segített a költségvetésnek is, hogy a gyengülés idején többet értek forintban az uniós források és többet értek a külföldön dolgozók (több százezer magyar) hazautalásai. Az előbbi példával, ha 1 milliárd forint uniós forrásból lehetett iskolákat építeni, akkor 300 milliárd forint helyett gyengébb forint idején 340 milliárd forint forrásunk volt erre.

Ám a túlzott gyengülésnek voltak hátrányai is

  • Az importált infláció miatt megemelkedett a magyar infláció. Ha a mangónak 2 euró volt a kilója, akkor a zöldséges (profit nélkül) régebben 600 forintért adhatta, ma 680 forintért fogja adni. Ez megemelte az árakat, igaz, természetesen tudjuk, hogy a mangó nem éppen érdemi elem a hazai inflációs kosárban.
  • Akiknek még volt, azoknak, a devizaadósságok törlesztése drágult, 1 milliárd euró devizaadósság immár nem 300, hanem 340 milliárd forint tartozásnak felelt meg.
  • És ami valójában a legkellemetlenebb következmény volt, hogy a magyar emberek nemzetközi összehasonlításban legatyásodtak, munkabérünk, megtakarításaink kevesebbet érnek immár az összehasonlításra alkalmas devizákban. Ha félretettünk 300 ezer forintot az adriai nyaralásra, akkor 300 forintos euró idején ezer eurót szerettünk volna félretenni, de a 340-es kurzusnál csak 882 eurót kapunk a pénzváltónál.
Nagy Márton

Nagy Márton

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Miért gyengül?

A magyar gazdaság felett ráadásul viharfelhők gyülekeztek. Nincs komoly baj, de a német feldolgozóipar csökkenése, a koronavírus, a magyar munkaerő kiárazódása, az esetleges no deal brexit réme miatt a potenciális növekedésünk lassult.

Fogadjuk el, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem annyira erre figyelt és nem foglalkozik kifejezetten az árfolyammal, sőt, még a fogyasztói árindex-szel sem annyira, csak az úgynevezett adószűrt maginflációval.

Ha így is van, azért mindennel, amit lép, ahogyan meghatározza a monetáris politikáját, befolyásolja a forint árfolyamát. A gazdaságpolitika pedig örül az alacsony kamatoknak, mert így szebb lehet a növekedés, ha olcsóbb a pénz, több a beruházás, de ez a nagyon alacsony reálkamat (3,5-4,5 százalékos inflációhoz 0-0,5 százalékos rövid kamatszint) beindított egy forint elleni spekulációt, a carry trade-t, amiről itt írtunk részletesebben.

Egy pontosítás, amiben persze igaza van az MNB-nek, a magyar lakosság jobb reálkamatot kap (például ott van a MÁP Plusz), a külföldieknek meg tök mindegy, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/02/16/440_forintnal_volt_a_fajdalomkuszob_-_lepeskenyszerben_az_mnb/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A bezárt piacok újranyitását kéri az agrárminiszter

A bezárt piacok újranyitását kéri az agrárminiszter

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …