2019. december 16., hétfőMa Etelka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.16. Etelka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / 200 milliót kapott a Sziget az Orbán-videók lejátszásáért

Hirdetés

200 milliót kapott a Sziget az Orbán-videók lejátszásáért

Ahogy korábban beszámoltunk róla, kisebb botrányt kavart, hogy a Volt és Balaton Sound fesztiválokon Orbán Viktor 1989-es, Nagy Imre újratemetésén elhangzott beszédeit játszották be nagyszínpadi kivetítőkről, bár a VOLT főszervezője, Lobenwein Norbert, és Gerendai Károly is úgy ítélte meg, hogy Orbán beszédeinek lejátszása nem pártpropaganda.

A G7.hu most azt írja, a Schmidt Mária-féle Terror Háza által készített videók lejátszásáért a Sziget Zrt. pénzt is kapott, ráadásul nem is keveset, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTKK), a Terror Házát működtető állami közalapítvány ugyanis vállalkozási szerződés keretében működik együtt a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel, a szerződés összege pedig 207,5 millió forint.

A Sziget Zrt. az elmúlt hat év átlagában évi 1,4 milliárd forint reklámbevételre tett szert, az állami pénzből működő közalapítványtól most ennek hetedét kérték el a néhány másodperces videókért. Az állami alapítvány korábban is szerződött már a Sziget Zrt-vel: 2016-ban az 1956-os emlékév során 300 millióért.

A lap hozzáteszi, a Sziget Zrt. egyébként nem csak a közalapítványtól kap állami pénzeket, ugyanis hat év alatt összesen 1,5 milliárd forintnyi állami támogatást kapott, holott a cég enélkül is évente több száz milliós hasznot termelt volna a tulajdonosainak.

Hirdetés

A direkt támogatás és a KKETTKK reklámköltségei mellett ráadásul további állami cégek és szervezetek is megjelenhettek hirdetőként, szponzorként, együttműködőként: a lap összesítése szerint az MTVA, a MÜPA, az állami Hungarocontrol, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta, a Magyar Turisztikai Ügynökség is szerződött a fesztivállal több tízmilliókért, és a Paks II. atomerőművet is népszerűsítették a rendezvényen.

A támogatások átláthatósága csekély, erről nem kommunikál a Sziget Zrt., a lép kérdésére nem válaszoltak, hogy milyen állami támogatásokat és megbízásokat kaptak az elmúlt években, ez honlapjukon nem lelelhető fel, és 2017 után a cég pénzügyi beszámolóiban sem részletezték, hogy kitől és mire kaptak támogatást.

A Sziget Zrt.-nek ma már nem az alapító magánemberek a fő tulajdonosai: 2017-ben a cég 70 százalékát az amerikai Providence Equity-nek értékesítették, ami a luxemburgi bejegyzésű LMF Luxco S.á.r.l.-on keresztül van jelen a társaságban. A maradék üzletrészen Gerendai Károly (14,9 százalék), Takács Gábor (8 százalék), Fülöp Zoltán (3,5 százalék) és Lobenwein Norbert (3,5 százalék) osztoznak. Így alapvetően az amerikai befektetők gazdagodnak a rendszerváltás harmincadik emlékévére készült állami videókból.

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20190722_200_milliot_kapott_a_Sziget_az_Orbanvideo_lejatszasaert#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Taylor Swift kifakadt a Soros családra és a kapitalizmusra

Taylor Swift kifakadt a Soros családra és a kapitalizmusra

A független újságírás nemcsak a kormánytól független, de minden más direkt politikai szándéktól is. Támogass …