2019. február 22., péntekMa Gerzson napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 317,00 Ft | USD: 280,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.02.22. Gerzson Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 317,00 Ft | USD: 280,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / 10 százalék felett nőttek a fizetések

Hirdetés

10 százalék felett nőttek a fizetések

10 százalék feletti mértékben, átlagosan bruttó 30-40 ezer forinttal nőttek a fizetések májusban az egy évvel korábbihoz képest a különböző ágazatokban – ismertette a KSH friss adatait a pénteki Magyar Idők. A legnagyobb mértékű, majdnem 20 százalékos béremelés az egészségügyben történt, ott 110 ezer forinttal emelkedett az átlagfizetés.

A kormányközeli lap kiemeli, hogy a béremelés mellett a munkaadók a foglalkoztatottak számát is növelték. Így ágazati szereplők szerint a béremelést a munkaerő megtartása is indokolhatta, mivel nagy a konkurencia a foglalkoztatók között ezen a téren.

A legnagyobb mértékben az állam emelt bért.

Hirdetés

Az eddig meglehetősen elhanyagolt egészségügyben például soha nem látott, 19,4 százalékos felzárkózást mért a KSH. Míg tavaly májusban 270 ezer forint körül volt az ágazatban a bruttó átlagbér, idén viszont már 323 ezer forint körül mozgott. A közigazgatásban dolgozók 35 ezer forintos emelésben részesültek, és jelentősebb béremelkedést mértek a szociális ágazatban, ám ott még így is bőven a nemzetgazdasági átlag alatt keresnek.

A versenyszférában az év első felében a bértárgyalások során kialkudott emeléseket tapasztalt a KSH; átlagosan 10-14 százalékkal nőttek a jövedelmek. Korábban a szakszervezetek és a munkaadók is a szakemberhiányt említették a bérrendezés legfőbb okaként.

A versenyszférában az információs és kommunikációs ágazatban emelkedtek a keresetek a legnagyobb mértékben, átlagosan bruttó 55 ezer forinttal.

Az 515 ezer forintra nőtt átlagkeresettel – a pénzügyi és biztosítási tevékenységgel holtversenyben – a legjobb jövedelmeket ezen a területen lehet elérni. Átlagosan jóval 400 ezer forint feletti összegeket lehet keresni még a tudományos és műszaki területeken, valamint az energetikai szektorokban. A versenyszférában a hagyományosan munkaerőhiányos ágazatok foglalkoztatói figyeltek oda leginkább a bérezésre: a turizmus-vendéglátás, az építőipar, valamint az egyéb ipari területek cégei általában bőven 10 százalék feletti felzárkóztatást hajtottak végre.

Borítókép: MTI / Balogh Zoltán

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2018/08/10/beremelkedes_2018_ksh/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nagy bajban van a Heinz ketchup gyártója

Nagy bajban van a Heinz ketchup gyártója

20 százalékot zuhantak a Heinz ketchupot és a Philadelphia krémsajtot gyártó Kraft Heinz részvényei csütörtökön, miután …