2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Van olyan osztály, ahol már mindenki felmondott, a vezető is

Hirdetés

Van olyan osztály, ahol már mindenki felmondott, a vezető is

Több tucatra rúg az Indexhez érkezett panaszos levelek száma az elmúlt napokból, miután megírtuk, besokalltak az állami hivatalnokok és tömegesen mondanak fel a kormányhivatalokban, valamint más államigazgatási szerveknél.

Mostanra azonban az is kiderült, a munkaóra és bérfeszültségek csak a jéghegy csúcsát képezik, a kiszolgáltatottság miatt egyre nő a felmondási hullám. A hozzánk érkező levelek szerint sok helyen annyira kevesen maradtak, hogy az már az érdemi munkavégzést is lehetetlenné teszi, főként miután közölték velük:

a kormányhivatalokban és központi államigazgatási szerveknél nem tervezik a kiesők pótlását.

Hirdetés

Márciusban 2500-an mondtak fel, mert nem fogadták el azt a jogszabályváltozást, ami a köztisztviselőknek hosszabb munkaidőt, az eddiginél több munkát és kevesebb szabadnapot jelent. Újabb, sőt, talán még súlyosabb káoszt vetít előre, hogy mindeközben újabb leépítés várható.

Ezzel kapcsolatban írt a 24.hu is pénteken, felidézve: mindez a szakszervezet egy március végi beszámolójából derült ki, hiszen Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke már felszólalt az ellen, hogy a 2019. március 21. reggelre bejelentett számokkal

újabb 2477 fővel próbálják csökkenteni a területi igazgatáshoz tartozó állományt; titokban, előzetes egyeztetés nélkül.

Jelenleg az a helyzet, hogy az engedélyezett, a ténylegesen szükséges, és a valóságosan betöltött létszámokat nem lehet összevetni, mondta a szakszervezeti vezető, aki korábban az Indexet is tájékoztatta arról: egy titkosított kormányhatározatban adták ki az új teljes létszámkereteket, amelyek minden érintett kormányzati igazgatási szervnél több száz fős leépítést vonhatnának maguk után.

Kormányablak a Keleti pályaudvaron

Kormányablak a Keleti pályaudvaron

Fotó: Máthé Zoltán

Márciusban azonban azért nem lett ebből botrány, mert ma Magyarországon senki sem lehet tisztában azzal, pontosan hányan is vannak ezekhez képest a hivatalokban. A vonatkozó kormányhatározatokat próbáltuk megszerezni hivatalos és informális úton is, egyetlen hivatalból sem merték, illetve tudták kiadni azt. Pedig aligha lehetne titkos egy közpénzen fenntartott – központi és területi –  közigazgatási szerv létszám-gazdálkodása, az idevágó törvény szerint ugyanis ezt a szervezeti és működési szabályzatoknak (szmsz) kell tartalmazniuk.

Végig is néztük valamennyi megyei kormányhivatal korábban, márciusig érvényes szmsz-ét, amelyek szerint:

 1. Budapest Főváros Kormányhivatala teljes létszámkerete 5782 fő.
 2. Baranya Megyei Kormányhivatal 1628 fő.
 3. Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal 1935 fő.
 4. Békés Megyei Kormányhivatal 1481 fő.
 5. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal 2663 fő
 6. Csongrád Megyei Kormányhivatal 1655 fő
 7. Fejér Megyei Kormányhivatal 1499 fő
 8. Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal 1530 fő
 9. Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal 1939 fő
 10. Heves Megyei Kormányhivatal 1262 fő
 11. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal 1507 fő
 12. Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 1075 fő
 13. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/04/15/kormanyhivatal_ujabb_leepites_titkos_kormanyhatarozat_valsagertekezlet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Inkább sajnálják a fővárosiak a hajléktalanokat, és nem büntetnék őket

A fővárosiak 61 százaléka nem tartja elfogadhatónak azt a hajléktalanságot kriminalizáló alaptörvény-módosítást 29% szerint valamilyen …