2019. szeptember 22., vasárnapMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.22. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Thürmer Gyula: Trianont meg kell siratni

Hirdetés

Thürmer Gyula: Trianont meg kell siratni

Az MTI épp az interjúnk napján adta ki közleményét az EP-kampányt megnyitó sajtótájékoztatójukról. Ha kicserélnénk a címében a Munkáspártot Fideszre, szinte csont nélkül átmenne: bevándorlásellenesség, nemzeti önállóság, a nemzetek Európája, magyarul beszélhessünk, magyarul gondolkodhassunk…

Szerintem az Index komoly sajtóorgánum, illik tudni olvasni a sorok között is, és érdemes részletesen elolvasni a közleményt. A Munkáspárt EP-programjában vannak olyan elemek, amelyeket a Fidesz soha az életben nem fog vállalni. Az, hogy Európa a miénk legyen, a dolgozóké legyen, a népeké legyen, csak a mi programunkban szerepel. A háború elutasítása, hogy nem akarunk Oroszországgal háborút, nem akarunk szankciókat Oroszországgal szemben, hanem békés együttműködést szeretnénk, ez szintén nem Fidesz-program, hanem csak a miénk.

Hát, utóbbit is szó szerint hallhatjuk a Fidesztől.

Nézze, ugyanabban az országban élünk, ugyanabban az Európában, józanul gondolkodunk. Minden párt eldönti, hogy milyen irányt választ. Számunkra ezek nem újak, mi mindig azt mondtuk, hogy Magyarország Magyarország legyen, hogy az Európa Unió rossz irányba megy, ha a nemzetek feletti intézmények számát gyarapítja. Mi mindig a békepolitika hívei voltunk. Én értem, hogy választások előtt a liberális erők mindig előszeretettel igyekeznek összemosni bennünket másokkal, de ez nem több mint médiatrükk. A menekültügy elutasítása és az EU migrációs politikájának elutasítása nálunk már jóval azelőtt megfogalmazódott, hogy a kormány így döntött volna.

Hirdetés

EP-listavezetők, sorozatban

Az EP-választási kampány hajrájában az összes listaállító párt listavezetőjétől interjút kértünk. A Fidesz listavezetőjén kívül mindenki jelezte, hajlandó leülni velünk beszélgetni. Trócsányi Lászlót végül egy fóruma után kérdeztük, a valódi listavezetői interjúkat pedig sorozatban közöljük. Eddig a következőket olvashatták: Gyöngyösi Márton (Jobbik), Döme Zsuzsanna (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Vágó Gábor (LMP), Tóth Bertalan (MSZP).

A Munkáspárt honlapján ön azt írta, hogy erről a migrációs gondolkodásról megpróbálták meggyőzni a nemzetközi munkásmozgalom más pártjait is. Ez mennyire sikerült? Mennyire vannak egyedül ezzel?

Múlt héten a luxemburgi kommunista párttal találkoztam, ők hozzánk hasonlóan elutasítják az EU migrációs politikáját. Szüntessük meg a háborúkat, és azt, ami arra kényszeríti ezeket az embereket, hogy idejöjjenek, inkább segítsük őket a szülőhazájukban. A csehek, szlovákok is egyetértenek ezzel. De más tapasztalata van egy görög vagy olasz pártnak, ahová sok arab országból, de nem iszlám országokból érkeznek vendégmunkások.

Jól értem, hogy a magyar munkáspárt, továbbá a cseh meg a szlovák testvérszervezetek szintén radikálisan elutasítóak, és olyan politikát képviselnek ebben a kérdésben, mint a Fidesz, míg mondjuk a görög, az olasz munkáspártok, ahol évek óta napi szintű, közvetlen tapasztalat a magyarországinál sokkal masszívabb migránsmozgás, azok meg pont nem?

Nézze, az én türelmem végtelen, de nem sok értelme van az interjúnak, ha folyamatosan a Fideszből indul ki. A Munkáspártnak ez a véleménye, minket nem érdekel, hogy más mit akar.

27836403 4b7967f578637db2e37b91a85ffe1e1c o

Fotó: Huszti István / Index

A közleményben ki volt hangsúlyozva, hogy nemzeti munkáspárt. Emlékszem, a kommunista jelzőt kényszerből hagyták el a nevükből, de a nemzeti szlogen, ez új.

A 21. században vagyunk, amikor Európa átalakul, és az ilyen közepes nagyságú országoknak, nemzeteknek el kell dönteniük, hogy mit csináljanak. És mi azt mondjuk, hogy azt akarjuk, éljen ez a nemzet, és nem akarjuk, hogy beolvadjon valahova. Ezért nem fogadjuk el az európai egyesült államok gondolatát, ezért tartjuk rossznak az MSZP ötleteit. Az MSZP azt mondja: haza, pont, szeretet, pont, Európa. Mi meg azt mondjuk: hazaszeretet. És ezt vállalni kell. A zászlót nem picibe kell odatenni a nagy kékhez, hanem vállalni kell a nemzeti lobogónkat. És ha nemzeti érdekről beszélünk, akkor én azt mondom, hogy igen, Paks 2-nek meg kell épülnie. Sőt, azt is mondom, hogy Trianont meg kell siratni, mert nagy klasszikusunk, Lenin is rablóbékének nevezte. Mi azt mondjuk, aki a nemzetnek jót tesz, az a baloldalnak is jót tesz, a kettő nincs ellentétben. Az MSZP, a DK semmibe veszi a baloldalt és a nemzeti érdekeket is. 

Apropó MSZP: sosem hagyja ki, hogy ne csapjon oda a pártnak, legutóbb a Jobbikkal való együttműködés miatt támadta őket. Mi a legnagyobb kritika velük szemben?

Az MSZP-nek lejárt az órája, kész, vége, idő kérdése, hogy az utolsó elnök mikor zárja be a kaput, és dobja be a kulcsot. Nincs szükség rá. Az MSZP-re azért volt szükség, hogy Horn Gyulával együtt a rendszerváltás kínjait valahogy elviseltesse az emberekkel. Kellett egy kicsit, hogy ők legyenek a holokauszt elleni küzdelem szószólói. De hát ezek már nem kellenek, a Fidesznél jobban senki sem védi a magyarországi zsidóságot, és a zsidóság ezt tudja, elismeri, ez jó dolog. És nem kell már a liberálisoknak sem, Gyurcsányék is ezért váltak ki. Rossz vezetők, koncepció nélküli fejetlenség, a programok hiányát nem lehet álradikalizmussal palástolni. Aki ma csalódott az MSZP-ben és baloldali, az hozzánk jöjjön.

Gondolom, a realitásokat nézve állítottak csak öt jelöltet az EP-választásra.

Mi semmiből sem csinálunk színházat, nyilván egészen fura lenne, ha 21-24 jelöltet állítanánk. Fölösleges. Ez egy jelkép, ahol van egy doktornő közöttünk, van egy fiatal vállalkozó, van egy középkorú vasutas és egy idősebb korú idegenforgalmi szakember. És van egy arca a pártnak, amit harminc éve ismernek az országban.

Ha meglenne a küszöb, akkor menne az EP-be, vagy átadná a lehetőséget?

Ez egy későbbi döntés kérdése, de az EP-ben lenne mit tenni, és van rá példa, hogy egy párt vezetője kint van. Aki azt mondja, ott agyondolgozzák magukat, az hazudik.

Ha kimenne, milyen témákat vinne, mikkel kezdené?

Mondok egy példát. Annak idején, amikor átverték az embereket a devizahitelekkel, a magyaroknak nem mondták meg, hogy mit jelent, ha változik a deviza kurzusa, miközben erről tudott a magyar kormány, tudtak az Európai Unióban, és mégis mindenki hallgat. Ha ott lettünk volna, felálltunk volna, hogy ne piszlicsáré ügyekkel tessék támadni a magyar kormányt, hanem kérdezzék meg, hogy miért engedik átverni a magyar embereket. Vagy a béke, hát csak szólnánk, hogy a magyar kormány nem akar szankciót. De Szijjártó és Orbán úr felemeli a kezét, megszavazza. Mi nem szavaznánk meg. Ma az emberek azt várják a pártoktól, hogy a jövedelmek radikális átcsoportosítása menjen végbe, fizessenek a gazdagok. Nincs olyan kormány, ami ezt a zászlajára tűzi. Igenis adóztassuk meg a gazdagokat, mert ha nem, nagy baj lesz: háború elégedetlenség, forradalom. A kommunista erők szerepe egyre nő.

Tényleg úgy érzi, hogy európai szinten felemelkedőben van? Lát arra esélyt, hogy a kommunista munkáspártoknak egyre nagyobb támogatottságuk lesz? Mert mostanában inkább a szélsőjobbos, populista erők erősödtek.

A cseh kormány nem létezne a kommunisták külső támogatása nélkül, ahogy a portugál kormány sem. Ezek gyarapodni fognak. Az európai tőke azért barátkozik a jobboldal szélén lévő politikai erőkkel, mert meg akarja akadályozni, hogy a Munkáspárt meg a görög kommunista párt, meg a portugálok adják a kormányt. Tudják, hogy ez egy alternatíva, az emberek ezt várják. Ezt elkerülendő mondják: gyerünk, egyezkedjünk másokkal. Magyarországon a Fidesz saját érdekből átvállalt olyan feladatokat, amiket általában a baloldal szokott megoldani. Ad az embereknek, és erre azt mondom, hogy jó, de soha nem ad annyit, amennyi kellene, amennyit mi adnánk.

27836393 c6dd1c6c58f31f90ea7517d7110f08e5 o

Fotó: Huszti István / Index

Elvitték Nagy Imre szobrát a Parlament mellől. Örül?

Én sosem állítottam volna oda.

Elég messze került, vagy a Jászainál is mehetett volna messzebb?

Nézze, ez az MSZP és a Fidesz bulija, semmi más. Mi nem állítottunk volna Nagy Imre-szobrot, és egyáltalán nem a hetven évvel ezelőtti dolgokkal foglalkoznánk, hanem a mával, munkát adni, megélhetést adni, európai szintre eljutni.

Rendszeresen jár Észak-Koreába. Mi a program? Hívják, vagy hogy néz ez ki?

Észak-Korea egy létező valóság, amely az erejével tárgyalóasztalhoz kényszerítette az amerikai elnököt. Látni kell, hogy nagy ország, ami olyan helyen van, ahol stratégiai érdekek ütköznek, nem mindegy, hogy mi van ott. Koreával is úgy van, mint Magyarországgal nyugaton: rengeteg ember ír Magyarországról, lásd Sargentini-jelentés, aztán kiderül, olyan emberek írták, akik soha nem voltak Magyarországon. Észak-Koreáról is mindenki beszél, csak rajtam kívül senki nem ment el. El kell menni, meg kell nézni! Azt gondolom, hogy ott elindult egy nagyon komoly gazdasági fejlődés, társadalmi demokratizálódás, az ország nyit minden irányba. Az pedig nem róhatja fel senki, hogy a saját függetlenségét védi.

A demokratizálódást egészen pontosan miben érjük tetten az utóbbi években? 

Bármelyik döntésükről, ami az utóbbi időben született, azt látom a dokumentumaikból és a tapasztalatomból, hogy nagyon alaposan megvitatják az emberekkel. Nem azokkal a módszerekkel, amiket Nyugat-Európában használnak, hanem saját eszközeikkel. Egy-egy döntés alapos vita után születik. Ha az emberek nem támogatnák az észak-koreai vezetést, az a rendszer már megbukott volna. Az emberek ezt a politikát támogatják, jobban élnek, elindult a vállalkozások szabadsága.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/05/19/thurmer_gyula_munkaspart_interju_ep-valasztas_2019/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán szerint megszűnt Magyarországon a baloldali médiatúlsúly

Orbán szerint megszűnt Magyarországon a baloldali médiatúlsúly

Orbán Viktor miután beszédet mondott szombaton Rómában, a jobboldali Olasz Testvérek ( Fratelli d’Italia) párttalálkozóján, …