2019. május 21., keddMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.05.21. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Szombat délutánra lesz meg a végleges eredmény

Hirdetés

Szombat délutánra lesz meg a végleges eredmény

Folyamatosan érkeznek a Nemzeti Választási Irodába (NVI) a több mint 200 ezer átjelentkező borítékban lezárt szavazatai, még kedden megérkezik az összes, mondta az Indexnek Listár Dániel, az NVI munkatársa. (Átjelentkezőknek azokat nevezzük, akik nem a saját szavazókörükben adták le szavazatukat, hanem ott, ahol éppen voltak, például Pécs helyett Budapesten.)

„Az átjelentkezők szavazatait az választási irodában a 106 választókerületnek megfelelően szétcsoportosítjuk, és szombaton reggel a 106 választókerület elviszi és ott még aznap megszámlálják. Így várhatóan szombat délutánra felkerülnek a végleges adatok a Választás.hu-ra” 

– mondja Listár Dániel. A héten megérkeznek az NVI-hez a külképviseleteken leadott szavazatok is. 58 301 magyarországi lakcímmel rendelkező, külképviseleten szavazó magyar szerepelt a névjegyzékben, akik közül 51 854-en szavaztak is Listár Dániel szerint. 

Tehát több mint 6400 olyan ember van, aki elmehetett volna nagykövetségre, konzulátusra szavazni, de nem tette meg.

Hirdetés

Egy harmadik csoportot tesznek ki a levélszavazók, azaz azok a magyarok, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, de magyar állampolgárok, ők 378 449-en vannak, de még nem tudni, hányan szavaztak közülük. Az Indexnek több levélszavazó írta, hogy nem kapta meg időben a levélcsomagját, így nem tudta leadni szavazatát a határidőig, ami április 7-én éjfél volt.

Ha valaki problémát észlelt a választást során, akkor körzete választási bizottságához fordulhat, ami elbírálja a panaszt. Amennyiben számára nem kedvező döntést hoznak, akkor bíróságon folytatódik a jogérvényesítési procedúra.

(Borítókép: Szavazatszámlálás Hódmezővásárhelyen – fotó: Huszti István / Index)

Forrás: https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/09/szombat_delutanra_lesz_meg_a_vegleges_eredmeny/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kisebb tűz ütött ki a Westendben

Kisebb tűz ütött ki a Westend bevásárlóközpontban hétfő délután, az ügyfélszolgálaton megtudtuk, hogy a Media …