2020. május 24., vasárnapMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Saját falujában uzsorázott a polgármester, simán megválasztották

Hirdetés

Saját falujában uzsorázott a polgármester, simán megválasztották

3 év 6 hónap börtönbüntetésre  ítélte a Nyírbátori Járásbíróság Beri Róbert, Nyírpilisi polgármestert csalás, uzsora és zsarolás bűntettében, Továbbá négy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Hirdetés

Közel húsz rokon és támogató kísérte el hétfő délután Nyírbátorba a polgármestert, ahol ítéletet hoztak az ügyében. Hiába kérdeztük a bíróság épülete előtt, nemnyilatkozott, mint ahogy az őt körülvevő tömeg se látott minket szívesen. A tárgyalóterembe már csak felesége és egy másik női rokona kísérte be a kék öltönyös, tetovált karú faluvezetőt, aki egy nagy köteg papírral a kezében érkezett.

Egy drogbárónak is dicsőségére válna

Mint kiderült, ezt mind fel is olvasta, az utolsó szó jogán meglehetősen hosszan érvelt az egyes vádpontok ejtése mellett. Bár a bíró többször is jelezte, hogy fogja rövidebbre a mondanivalóját – beadványa úgyis jegyzőkönyvbe kerül – a polgármester hajthatatlan volt.

Olyan mennyiségű váddal és vallomással próbálnak elítélni, hogy az egy drogbárónak is dicsőségére válna

– jelentette ki a tárgyalás egy pontján. Elmondta, hogy több mint húsz éve dolgozik a nyírpilisi önkormányzatnál, és ez idő alatt bizony lettek politikai haragosai, rosszakarói, azt azonban tagadta, hogy valaha is bántott volna bárkit.

A vádirat szerint Beri 2014-től kezdve több embernek is ötven százalékot meghaladó kamattal adott pénzt és élelmiszert, az Abcúg korábbi riportja szerint boltjában kockás füzetben vezették a hiteleket, kifizetéseket.

A közel 900 fős, többségében romák lakta nyírségi faluban hatalmas a szegénység, és mivel helyben kevés munkalehetőség van, sokak megélhetése a közmunkától, és ezen keresztül a polgármestertől függ.

Szívesen ad kölcsön

Beri kilenc éve vezeti a települést, és 2002 óta van benne a közgyűlésben. Idén is toronymagasan, 71,9 százalékos támogatottsággal nyert a függetlenként induló, ám Fidesz-szimpatizáns polgármester. 

Amikor nyáron Nyírpilisen jártunk, arról mesélt lapunknak, hogy ő mennyi mindent adott a helyi embereknek, a célja bevallása szerint az volt, hogy értékteremtő munkát teremtsen a faluban. Akkor 140 nyírpilisi dolgozott a közmunkaprogramban, nyáron javarészt a hatalmas önkormányzati földeken uborkát, paprikát és paradicsomot szedtek. 

“Ha szükségük van pénzre, kihez menjenek?” – kérdezte Beri, aki elmondása szerint mindenfajta hátsó szándék nélkül támogatja az embereket. Nyírpilisen sokan valóban valóban hozzá futnak elsőként kölcsönért, ha például a gyerek beteg, és nincs pénz gyógyszerre.

Azt kérdésünkre tagadta, hogy magas kamattal kérné vissza a kölcsönt, mint mondta, az ellene megfogalmazott vádak alaptalanok. Szerinte valamelyik politikai haragosa támadhatta meg, és a háttérből ő irányította azokat a szegény embereket, akik segítségével a rendőrség letartóztatta 2017 februárjában. 

Kétszer is eladott egy üresen álló házat

A vádirat szerint 2015-ben magát tulajdonosnak feltüntetve 650 ezer forintért eladott egy üresen álló, elhanyagolt állapotú nyírpilisi házat egy házaspárnak, akik a vételárat havi 50 ezer forinttal törlesztették. Néhány hónap múlva aztán a pár elcserélte az ingatlant egy másik helyivel, akinek pár utcával arrébb, a cigánytelepen volt háza. Nem sokkal később pedig ismeretlen okokból elhagyták a falut, derítette ki a részleteket az Abcúg.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/10/21/nyirpilis_polgarmester_beri_robert_uzsora_csalas_zsarolas_targyalas_nyirbatori_jarasbirosag_itelet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Gyurcsány-párti Jakab Péter alkotmányos puccsot hajtott végre a Jobbikban

Jakab Péter szabálytalanul változtatta meg a Jobbik logóját: a párt alapszabálya ugyanis világosan meghatározza, hogyan …