2018. november 16., péntekMa Ödön napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
2018.11.16. Ödön Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Patyi András lemond a választási bizottság vezetéséről is

Hirdetés

Patyi András lemond a választási bizottság vezetéséről is

A Nemzeti Választási Bizottság keddi ülésén Patyi András elnök lemond és akár rögtön új elnököt is választhatnak, értesült a Hvg.hu. A testület honlapjára vasárnap délután kikerült az ülés napirendje, amelynek első napirendi pontja ez: “elnök lemondásának tudomásul vétele”. Patyi András már korábban lemondott a Nemzeti Közszolgálat Egyetem rektori tisztségéről, az NVB éléről való távozásával egy újabb akadály hárult el az elől, hogy a tervezett Közigazgatási Felsőbíróság élére kerüljön.

Az elvileg független Nemzeti Választási Bizottság elnöke korábban sajnálkozott a miniszterelnöknek, hogy a testület a törvényi előírásoknak megfelelően megbírságolta Orbán Viktort, amiért a kormányfő az óvodások között kampányolt. Orbán Viktor az NVB által kiszabott 345 ezer forint összegű bírságot április 16-án befizette, de egy Facebook-videóban nem állta meg, hogy Patyi Andrást, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökét a kamera előtt „tréfásan” a szőnyeg szélére állítsa a büntetés miatt. “Olvasom az újságban, hogy Patyi megbírságol. Én ezt látom” – hangzik el a videóban, amire az Orbán mellett sétáló Patyi András ezt mondja: “Nagyon sajnálom, miniszterelnök úr.”

Hirdetés

Korábban megjelentek olyan hírek, hogy a kormánypártokkal jó kapcsolatot ápoló Patyi András megpróbálta megakadályozni, hogy a nyíltan a Fidesz mellett kampányoló Tv2 megbírságolását. G. Szabó Dániel, az NVB egyik momentumos delegáltja az Indexnekazt írta: az NVB elnökének kezében nagy hatalom összpontosul a választási törvénysértések megítélésében, a tagok pedig nagyon kevés időt kapnak arra, hogy átnézzék az előterjesztéseket. 

Ma már tényként kezelik, hogy Patyi András kerülhet az Orbán-kormány által tervezett új, közigazgatási bíróságok élére. Ezzel állhat összefüggésben, hogy Patyi júliusban lemondott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról. Később megszületett a lex Patyi, amelynek értelmében pályázat nélkül is visszatérhet korábbi hivatásához az a bíró, aki rektori kinevezés miatt hagyta el az igazságszolgáltatási pályát. 

Forrás: http://index.hu/belfold/2018/08/12/patyi_andras_lemondas_nemzeti_valasztasi_bizottsag_nvb/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Épp vacsoráztak, amikor a házukba csapódott egy kamion Albertirsán

Családi házba csapódott egy ásványvizet szállító kamion csütörtök este Albertirsán, a sofőr megsérült, hivatkozik az …