2019. március 23., szombatMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Óriástüntetés a túlóratörvény ellen: a rendőrség lezárta a Kossuth teret

Hirdetés

Óriástüntetés a túlóratörvény ellen: a rendőrség lezárta a Kossuth teret

Szombaton szakszervezetek tüntetnek Budapesten. A demonstráció 10 órakor kezdődik a Jászai Mari téren, innen a résztvevők a tervek szerint átvonulnak a Kossuth térre, ahol 11 órától beszédek következnek. Hogy a pontos program mi lesz, azt nem tudni, ugyanis

A RENDŐRSÉG TALÁLT EGY NEMZETKÖZILEG VÉDETT VENDÉGET, AKI MIATT LEZÁRJÁK A KOSSUTH TERET.

Két nappal a tüntetés bejelentése után  elrendelte  a teljes Kossuth tér, valamint a tértől északra található Balassi utca részleges lezárását reggel 6 és délután fél 3 között. Ezt azzal indokolta, hogy hivatalos látogatásra érkezik a lengyel parlament alsóházi elnöke, Marek Kuchcinski. márpedig Kuchcinski “nemzetközileg védett személy”, akinek biztonságát “a hatóságoknak kötelessége szavatolni”. A tüntetők így a meghirdetett időben nem fognak tudni bejutni a tüntetés bejelentett helyszínére.

A tüntetés elsősorban a Munka Törvénykönyve tervezett módosításáról szól. Ez a javaslatot hívja az ellenzék rabszolgatörvénynek. De nemcsak a dolgozók túlóráinak növelése ellen állnak ki. 

Hirdetés

A hatalom a társadalom széles rétegei ellen indított támadást: évi ötven nap túlmunkára köteleznék a munkavállalókat, a jelenleginél is kiszolgáltatottabbá helyzetbe kényszerítenék a közszolgákat, s veszélybe kerülhet a tudományos kutatás szabadsága és a tanszabadság

– írta a legnagyobb konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a meghívójában.

A MASZSZ mellett a tüntetést a SZEF, a LIGA és az ÉSZT szakszervezeti konföderációk szervezik, így a versenyszféra, az állami szféra és állami cégek dolgozói is képviseltetik magukat. 

Rajtuk kívül gyakorlatilag minden ellenzéki párt elítéli a Fidesz törvénytervezetét. A Kósa Lajos által benyújtott módosító javaslat vitájában a fideszes Lezsák Sándor elnémította a neki nem tetsző ellenzéki felszólalásokat az Országgyűlésben:

A héten az is kiderült, hogy a Fidesz javaslatának nagyon magas a társadalmi elutasítottsága: az aktív korú munkavállalók 83 százaléka ellenzi. Nagyon sokan gondolják úgy, hogy a tervezet károkat fog okozni a kormánypártnak. Ennek ellenére Kövér László házelnök úgy fogalmazott, hogy meg fogja szavazni a törvényt, mert bár nem olvasta, Kósa Lajosnak látatlanul is elhiszi, hogy ez egy jó törvény. 

A héten több szakszervezeti vezetővel is interjúztunk (a velük készült anyagot hamarosan olvashatják), volt olyan, aki szerint nem egyszerű vidékről eljönni Budapestre tüntetni. Találkoztak olyan vállalkozóval, aki ugyan bérbe adta volna nekik a buszt, de amikor kiderült, hogy tüntetésre mennének, akkor inkább visszakozott. 

Miről szól a túlóratörvény fideszes módosítása? 

Az Országgyűlés akár már a jövő héten elfogadhatja a munka törvénykönyvének módosítását, ami jelentősen megváltoztatja, hogy a munkáltatók mennyit dolgoztathatják a dolgozóikat, mennyi túlórát várhatnak el tőlük, és ezt hogyan számolják el.

A javaslat szerint

  • a jövőben 250 óra helyett 400 óra túlórát várhatnak el a munkáltatók egy évben, ha ebbe a dolgozók beleegyeznek;
  • ezt egy év helyett elég 3 éven belül kifizetni;
  • a rendes munkaidő pedig a heti 40-ről heti 48 órára növekedne, vagyis gyakorlatilag egy munkanappal hosszabb is lehetne a munkahét.

A módosítást elfogadhatatlannak tartják a szakszervezetek, a kormány szerintük csak a multinacionális cégeknek akarja kiszolgáltatni a magyar dolgozókat (azt a Fidesz vezető politikusai sem tagadják, hogy a multiknak kedveznének a törvénnyel), miközben családok szakadnak szét a túlóra miatt, vélik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/belfold/2018/12/08/tuloratorveny_munka_torvenykonyve_szakszervezetek_tuntetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vasárnap tízpercenként indul busz a reptérre

A hónap végétől kezdődően vasárnap napközben már 10 percenként követik egymást a Belvárosból a Liszt …