2020. július 12., vasárnapMa Izabella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Izabella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Óriási ellenzéki tarolás a megismételt polgármester-választáson Jászberényben

Hirdetés

Óriási ellenzéki tarolás a megismételt polgármester-választáson Jászberényben

  • Jászberényben a Fidesz kifogásai miatt rendeltek el új polgármester-választást, amely az ellenzéknek kedvezett. Budai Lóránt magas részvétel mellett nagy különbséggel nyert: 14 szavazatos előnyből lett több ezer.
  • Szekszárdon két egyéni választókerületben kellett ismételni. Ezeket most is az ellenzék nyerte, de nagyobb különbséggel, mint október 13-án.
  • Komlón egy szavazókörben volt újra szavazás. Az ellenzék feljött a fideszes polgármester nyakára, de Polics József, a város eddigi Fidesz-KDNP-s polgármestere 31 szavazattal nyert.

Cikkünket folyamatosan frissítjük az eredményekkel!

Hirdetés

Tíz településen tartottak vasárnap megismételt önkormányzati választást reggel 6 és este 7 óra között. A megismételt szavazáson ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az október 13-ai választásokon. Vagyis az ajánlásgyűjtést nem kellett megismételni, ugyanazok kerültek a szavazólapokra, mint október 13-án. Kivéve természetesen azokat, akik időközben visszaléptek, mert őket lehúzzák  a szavazólapokról. 

Azért kell mégis megismételni a választásokat ezeken a helyeken, mert a kifogásokat kivizsgáló bíróságok arra jutottak, hogy a jogsértések érdemben befolyásolták a négy héttel ezelőtti választás eredményeit, így azokat megsemmisítették. A szavazás tíz település mintegy 30 ezer választópolgárát érintette, őket a helyi választási irodák a helyben szokásos módon tájékoztatták arról, hogy meg kell ismételni a négy héttel ezelőtti szavazást.

Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy alakul az eredmény ezen a tíz helyen. Az érdekesebb helyszínekkel, ahol fordulat történt, külön cikkekben is foglalkozunk.

Jászberény – ellenzéki tarolás

Talán a legnagyobb figyelem Jászberényt kísérte, ahol az első beérkező adatok szerint az ellenzéki Budai Lóránt nyerte a megismételt polgármester-választást. Az Index információi szerint már a szavazókörök több mint háromnegyedéből érkeztek adatok, és Budai annyival vezet, ami megfordíthatatlan.

Így néz ki az eredmény 80%-os feldolgozottságnál: 

  1. Budai Lóránt, Közösen Jászberényért Egyesület (ellenzéki összefogás): 6716
  2. Szabó Tamás, Fidesz-KDNP: 3547
  3. Magyar Levente, független: 187
  4. Dobrosi Péter, Mi Hazánk: 73

Már napközben látható volt a szavazókörökből érkező adatokból, hogy nagyobb a részvétel, mint az októberi választáskor volt. 18:30-kor 60,22 százalékos volt a részvétel, soha ennyien nem szavaztak még polgármesterre a városban, négy hete 43 %-nál állt meg a részvétel.

Október 13-án az ellenzéki (még közelebbről jobbikos) Budai Lóránt 14 szavazattal, 3909-3895 (42,63 – 42,48 százalék) arányban nyert a Fidesz-KDNP-s Szabó Tamás előtt. Egy független jelölt, Magyar Levente 931, a Mi Hazánk jelöltje, Dobrosi Péter pedig 434 voksot kapott. Szabóék megtámadták az eredményt, a területi választási bizottság, majd a bíróság is úgy látta, hogy az eredményt érdemben befolyásolta, hogy idegenek mentek a szavazókörökbe, “a szavazatszámláló bizottsági tagok kontrollálatlanul mozogtak”, illetve “szavazási szándékot torzító pénzfelajánlás is történt.”

Budai Lóránt

Budai Lóránt

Fotó: Budai Lóránt / Facebook

A megismételt választás előtt érdekes politikai játék zajlott a jelölt között: a Mi Hazánk mozgalom jelöltje bejelentette, hogy visszalép, mert alkalmatlannak tartja a választást megnyerő Budai Lórántot, és nem szeretné megosztani a jobboldali szavazókat. Vagyis a papíron ellenzéki jelölt a kormánypárti induló javára lépett vissza lényegében. Majd a Mi Hazánk országos jelöltje is azt kezdte bizonygatni, hogy nem működnek együtt a Fidesszel, a Fidesz jelöltje is alkalmatlan, ezért mégsem lép vissza a jelöltjük.

A képviselő-testületben a Fidesz-KDNP 7, az ellenzéki összefogás – a Közösen Jászberényért Egyesület – 6 mandátumot nyert, míg bejutott kompenzációs listán a Mi Hazánk egyik képviselője. Az egyéni képviselői mandátumokról nem kellett megismételni a választást, de a testületnek tagja automatikusan a polgármester.

Szekszárd – marad az ellenzéki többség a közgyűlésben

Tolna megyében, Szekszárdon a 2-es számú egyéni választókerületben kellett megismételni (a 4., a 11. és a 12. szavazókörben) a képviselő-választást, a 8-as választókerületben pedig a 25., 27., 29. és 30. szavazókörben. A választásnak nem kis tétje volt, hiszen a közgyűlésben (megyei jogú városnál így hívják a testületet) az ellenzék többségbe került: 8-6 arányban nyert, így a fideszes polgármester szavazatával is kisebbségben volt a kormánypárt. 

Két olyan szavazókörben kellett megismételni a választást, az ellenzék győzött négy hete. Vagyis az ellenzék attól tarthatott, hogy <a href="//index.hu/belfold/2019/10/31/uj_valasztas_szekszard_pecsi_itelotabla/" id="hyperlink_ac7f1880ced46662e0f717f7d43c9f34" target="_self" title="Elolvadhat az ellenzéki többség Szekszárdon" data-recommendation="jobb_hasab" data-recommendation-preview="{"og:title":"Elolvadhat az ellenzéki többség Szekszárdon","og:description":"Meg kell ismételni a választást két szekszárdi választókerületben, mert az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/11/10/megismetelt_onkormanyzati_valasztas_osszefoglalo_jaszbereny_polgarmester_komlo_liter_szekszard/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fa dőlt a sínekre, állt a vonatközlekedés Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves között

Fa dőlt a sínekre, állt a vonatközlekedés Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves között

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Újraindult …