2019. április 23., keddMa Béla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.23. Béla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Orbán társszervező nélkül maradt, elhalasztják a díszvacsorát a tudósokkal

Hirdetés

Orbán társszervező nélkül maradt, elhalasztják a díszvacsorát a tudósokkal

Széchenyi István emléknapján a miniszterelnök és a tudományos élet kiemelkedő szereplői vacsorán találkozhattak volna. Az eseményt régóta tervezték, de az MTA elnökének más irányú elfoglaltsága miatt elmaradhat az esemény, írja a 24.hu. A lap szerint a miniszterelnök és az MTA elnökének ez a harmadik közös rendezésű vacsorája lett volna az MTA alapítójának, Széchenyi Istvánnak a születésnapjára időzítve (szeptember 21.), és ahogy a szervezés júliusban állt, az Origo.hu szerint már több százan elfogadták a meghívást, bár a 24.hu szerint ezzel párhuzamosan pedig elindult egy szervezkedés, ami a vacsora bojkottját célozta meg.

Csakhogy a nyáron más is történt, például az, hogy gyakorlatilag elvették az akadémiától a kutatási függetlenségét garantáló 28 milliárd forintos költségvetési támogatást. Emiatt alaposan megromlott a viszony a tudós társadalom és a kormány között, Lovász László MTA-elnök pedig nem írta alá a 2019-es költségvetés tervezetét, amelyet a jövő évi büdzsé részeként terjesztett be Varga Mihály pénzügyminiszter.

A 24.hu megkérdezte Havasi Bertalant, a miniszterelnök szóvivőjét a Pesti Vigadóba tervezett vacsoráról. Azt válaszolta, hogy “hagyományosan a miniszterelnök és az akadémia elnöke közösen hívják meg a magyar tudományos élet kiválóságait, ám ebben az évben az időpont nem felelt meg az MTA elnökének, ezért új időpontot egyeztetnek”. Lovász László ugyanis egy korábban leszervezett külfödi utazáson tartózkodik a vacsora időpontjában, írta a lap.

Forrás: http://index.hu/belfold/2018/08/15/orban_lovasz_vacsora_mta_szechenyi/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hatalmas lángokkal égett egy cukrászda Leányfalun

Hatalmas lángokkal égett egy cukrászda Leányfalun

Kigyulladt és leégett az egész tetőszerkezete egy cukrászdának Leányfalun, a Móricz Zsigmond úton, a Petőfi …