2019. május 23., csütörtökMa Dezső napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.23. Dezső Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nyomoz a rendőrség az óbudai gázgyári mérgek miatt

Hirdetés

Nyomoz a rendőrség az óbudai gázgyári mérgek miatt

Tájékoztatjuk, hogy az óbudai gázgyári talajszennyezés Dunába jutásával összefüggésben a rendőrségre 2018. október 31-én érkezett feljelentés ismeretlen tettes ellen, amely alapján a BRFK III. kerületi Rendőrkapitánysága nyomozást rendelt el környezetkárosítás bűntett gyanúja miatt.

– erősítette meg lapunknak az RTL Híradó információját a rendőrség. A nyomozás folyamatban van, csütörtökig gyanúsított kihallgatására még nem került sor.

Mint arról elsőként beszámoltunk, egy olvasónk hívta fel a figyelmet az óbudai Duna-parton tapasztalható, különböző színű folyadékok Dunába szivárgására, és a környéken érezhető szúrós szagra. Mivel a Zöldhatóság nem válaszolt kérdéseinkre, a Greenpeace Magyarország szakértőivel a helyszínre mentünk, ahol mintákat vettünk a szivárgó folyadékból.

Hirdetés

Pár nappal később kiderült, hogy a csurgalékvíz- és üledékminták több rákkeltő anyag (naftalin, arzén, benzol és benzolszármazékok) többszörös, esetenként több mint kétszázszoros határérték-túllépését mutatták. Az eredmények alapján a Greenpeace hivatalos bejelentést tett a Zöldhatóságnál. 

A mérési eredményt a helyszínre később kiszálló Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vizsgálatai is igazolták.

Azóta az is kiderült, hogy a környezetvédelmi hatóság egy bejelentés nyomán már 2009-ben vett mintákat az érintett Duna-parti területen. Az akkori eredmények a mostanihoz hasonlóan rákkeltő anyagok többszörös határérték-túllépését mutatták ki:

A cianid mindhárom mérési pontban meghaladta a határértéket.

Az arzén és az ólom mennyisége a hatszorosa volt a megengedett határértéknek.

Határértéken túli eredményt mutattak ki az etil-benzolból, a xilolokból és a naftalinokból is egy vagy több mérési ponton.A talajban a cink, a higany és a THP (C5-C40) szintén túllépte a szennyezettségi határt.

Tehát tíz éve tudható, hogy alacsony vízállásnál az egykori gázgyár talajvízbe szivárgott mérgei a Dunába folynak (minél alacsonyabb a vízállás, annál inkább). Az eredményeket azért lehetett sokáig elhallgatni, mert normál vízállásnál a mérgezett talajvíz nem, vagy csak láthatatlanul szivárog a folyóba.

A Dunába szivárgó szennyezőanyag az Óbudai Gázgyárnál

A Dunába szivárgó szennyezőanyag az Óbudai Gázgyárnál

Fotó: Németh Sz. Péter

A szennyeződés az 1984-ben bezárt Óbudai Gázgyár talajából szivárog a Dunába, a gáz gyártása során keletkező gázmasszát ugyanis a földben tárolták. A hatóság a Főgáz Zrt-t kötelezte először a talajcserével járó környezet-helyreállításra, amit a cég megszűnésével a jogutód (NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonában álló) NKM Földgázszolgáltató Zrt. örökölt meg.

A több mint tízmilliárd forintosra becsült kármentesítés azonban annyira nem halad, hogy a zöldhatóság idén februárban újabb három év haladékot adott a cégnek rá. Bár a halasztást tartalmazó határozatot megtámadták, októberben, mint arról beszámoltunk, mégis jogerőssé vált.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/belfold/2018/11/15/nyomoz_a_rendorseg_az_obudai_gazgyari_mergek_miatt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hivatalos jegyzőkönyvbe mondta a kormányablak, hogy nincs pénze vécépapírra

Hivatalos jegyzőkönyvbe mondta a kormányablak, hogy nincs pénze vécépapírra

Olvasónk ügyeket intézni ment be csütörtök reggel a Győri Járási Hivatal Kormányablak Főosztályára. Itt lehet …