2020. május 25., hétfőMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nem ülünk oda, ahová Orbán

Hirdetés

Nem ülünk oda, ahová Orbán

Az EP-választási kampány hajrájában az összes listát állító párt listavezetőjétől interjút kértünk. A Fidesz listavezetőjén kívül mindenki jelezte, hajlandó válaszolni a kérdéseinkre. Az interjúkat a következő napokban közöljük. Ez az első rész.

Amikor megérkeztünk a Képviselői Irodaházhoz, Z. Kárpát Dániel épp egy Harcos feliratú pulóverben lépett ki az épületből. Azt hittem, hogy ez a márka ahhoz a szubkultúrához tartozik, amelyet már maga mögött hagyott a Jobbik. Vagy ez még belefér?

Nem határozzuk meg a képviselőink ruhatárát. Egyébként nem tudok arról, hogy a Harcos milyen szubkultúrához tartozik vagy milyen jelentéstartalommal bír.

Ha ma valaki beterjesztene egy olyan javaslatot, hogy készüljön egy lista a zsidó származású képviselőkről, támogatná?

Hirdetés

Sosem támogattam.

Pedig Ön mondta 2012-ben a gázai konfliktus kapcsán, hogy itt lenne az ideje annak, “hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak”.

Az elmúlt hét évben pár száz alkalommal beszéltem arról, hogyan kell értelmezni ezt a felszólalást, legalább ugyanennyiszer bocsánatot is kértem érte. Az, hogy hét év után még mindig ezen kell lovagolni, valószínűleg nem a véletlen műve, de ezt valószínűleg az Index szerkesztőségében jobban tudják.

Az interjúra készülve, megkérdeztem néhány ismerősömet, és Gyöngyösi Mártonról sokaknak a listázás jut először eszébe.

Persze, de ebben önöknek sok munkája van. Szerintem, aki írástudó, és akit érdekelt ennek a megszólalásnak a háttere, az több száz alkalommal és több nyelven is elolvashatta, hogy miről volt szó. Legutóbb a Válasz Online-nak adtam egy terjedelmes interjút, ami csak és kizárólag erről szólt.

Az olvasóink valószínűleg nem látták.

Akkor hívják fel rá a figyelmüket. A lényeg, hogy akkor sem azt mondtam, és azóta sem támogatnék egy ilyen javaslatot.

Tehát akkor ön szerint nem befolyásolhatja a származás valakinek a politikáját?

A felszólalás az állampolgárság nyilvánosságra hozatalát, az átláthatóságot hivatott biztosítani. Ami az Egyesült Államokban és Izraelben magától értetődő és normális, az Magyarországon is követelhető.

01

Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

A kormánypárti sajtóban az utóbbi időben is előkerült egy felvétel egy 2013-as Jobbik-rendezvényről, ahol elhangzott egy olyan mondat öntől, hogy “minden izraeli állampolgár, bárhol is járjon a világon biztonsági kockázatot jelent”. Ezt hogy értette?

Ha teljes egészében tudja idézni, akkor fogok rá reagálni.

Biztosan tudja, miről van szó.

Nézze, ha 2014-et írnánk, és ezt most felmerülne, akkor azt gondolnám, hogy az újságíró teszi a dolgát, és lépést tart az aktuális kérdésekkel, de hogy ez 2019. közepén miért érdekes, arra talán csak ön tudja a választ.

Amennyire önök természetesnek tekintik a Jobbik néppártosodását, és azt mondják, hogy a mostani már nem az a szélsőjobboldali Jobbik, mint korábban volt, még nem biztos, hogy ez az olvasóknak is ennyire magától értetődő.

Úgy gondolja, hogy két héttel egy sorsdöntő EP választás hajrájában ez a legaktuálisabb kérdés?

Másról is terveztem kérdezni.

Nagyon remélem, mert így csak telik az idő. Ebben a tempóban elég lassan fogunk eljutni 2019. májusáig.

Viszonylag sok dolog történt azóta, amiről önt személyesen nem kérdeztük. Visszatérve, akkor az idézett mondatra nem fog reagálni?

Egy olyan felvetés, hogy 2013 tavaszán vagy nyarán mit mondtam, nem az újságíró szakma csúcsa.

Én nem minősítettem az ön munkáját.

Én viszont minősítettem az önét. De tiszteletben tartom az olvasókat. Ha kontextusában elém rakja az egész idézetet, akkor arról szívesen adok egy külön interjút, de most nem azért ülünk itt.

A Válasz Online-nak azt nyilatkozta, hogy a “Jobbik sosem volt antiszemita párt, igaz, voltak tagjaink, akik azt akarták, hogy azzá váljunk”. Kikre gondolt?

Azokra, akik már nem ennek a pártnak és közösségnek a tagjai.

Akkor kizárólag Novák Előd, Toroczkai László és Dúró Dóra vittek szélsőjobboldali vonalat a Jobbikban?

Valószínűleg jó okuk volt azoknak, akik nem fogadták el a Jobbik néppártosodását. Erről őket kellene megkérdezni. De ez a fordulat a Jobbikon belül végbement, mi ráébredtünk arra, hogy az a szubkulturális politika, amit korábban folytattunk, nem célravezető és nem helyes. Tisztáztuk, elmondtunk, amiért kellett, elnézést kértünk. Egyedüli párt vagyunk, amiben bizonyos dolgoknak vannak következményei mind a mai napig. Nem tudom, hogy a Fidesz bármely politikusát, például Pócs Jánost ugyanilyen vehemenciával faggatja-e a cigányégetésről.

Úgy érzi, hogy igazságtalan ilyeneket kérdezni a Jobbik alelnökétől?

Negyed órája azon lovagolunk, hogy mi történt hét évvel ezelőtt. Nem tudom, hogy miért nem az EP-programunkról kérdez. Abban szerintem van sok olyan kérdés, ami az önök olvasóit legalább annyira érdekli, mint hogy mi történt a Krisztus előtti időkben.

Teljes koordinációra készülnek

Néhány évvel ezelőttig a Magyar Gárda, a cigánybűnözés emlegetés, az EU-s zászló égetése voltak azokat az ügyek, amikor leginkább megrajzolták a Jobbik karakterét. Ezek az elemek nagyrészt már a Mi Hazánknál vannak. Mi adja most a Jobbik identitását?

Néppárttá váltunk. Nem azért, mert én azt mondom, hanem mert az április 8-i választások tükrében, ha valaki megvizsgálja a szavazóbázisunkat és annak összetételét, akkor láthatja, hogy az már nem olyan könnyen körülírható és behatárolható nemek, jövedelemszintek, életkor, földrajzi elhelyezkedés vonatkozásban, mint korábban. A Jobbik a legszélesebb módon merít a választópolgárok köréből, és az is igaz, hogy az egyik legkevésbé elutasított párt Magyarországon. Lényegesen kevésbé elutasított más ellenzéki pártokhoz képest.

02

Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

Mi alapján mondja, hogy a Jobbik kevésbé elutasított, mint mások?

Ez a mindennapos standolások empirikus tapasztalata, és úgy tudom, hogy fél évvel ezelőtt készült egy tőlünk független felmérés is erről. De az is ezt mutatja, hogy az ellenzéki összefogásnak, koordinációnak a Jobbik a motorja, és mindenki tőlünk várja, hogy megmutassuk, merre van az arra, legyen szó egy rabszolgatörvény elleni tüntetésről, vagy az önkormányzati választások idején történő koordinációról, akár a parlamenti munkáról.

A Jobbik és a Mi Hazánk egymás mellett majálisozott, utóbbinál ott voltak a már előbb említett, messziről felismerhető, szélsőjobboldalhoz kötődő elemek, a Jobbiknál viszont úgy tűnt, mintha szándékosan eldugták volna, hogy itt egy jobbikos rendezvényről volt szó.

Aki ott volt a Jobbik majálisán, annak teljesen világos volt, hogy ez a Jobbik rendezvénye. Az, hogy a Mi Hazánknál voltak azokat az elemek, amiket a régi Jobbikkal azonosított, nálunk pedig gyerekes családok és fiatalok voltak, csak örülni tudok, végre szemmel látható a különbség a két alakulat között.

Mi a véleménye arról, hogy Toroczkai László a hírek szerint egy újabb Magyar Gárda-féle önvédelmi szervezetet alapít?

Nem túl eredeti gondolat, de nem szeretném Toroczkai László politikai tevékenységét kommentálni. Mindenki azt csinál, amit akar.

De ha tényleg megalakul egy ilyen gárda, akkor a néppártosodott Jobbik szót fog ellene emelni, mondván ne masírozgasson senki önhatalmúlag az utcákon?

Nézze, hogyha ön holnap megalapítja a csíkos hátú poszátákat gyűjtő egyesületét, akkor nem hiszem, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/05/15/gyongyosi_marton_interju_ep_listavezeto_jobbik/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fegyvert rántottak a rendőrök, innen tudta a robogós futár, hogy baj van

Fegyvert rántottak a rendőrök, innen tudta a robogós futár, hogy baj van

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …