2019. május 23., csütörtökMa Dezső napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.23. Dezső Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nem engedték be az ENSZ-t a tranzitzónákba, megszakították magyarországi látogatásukat

Hirdetés

Nem engedték be az ENSZ-t a tranzitzónákba, megszakították magyarországi látogatásukat

Idő előtt megszakították magyarországi látogatásukat csütörtökön az ENSZ emberi jogi szakértői, mert közlésük szerint a hatóságok nem engedték be őket a magyar-szerb határon lévő röszkei és tompai tranzitzónákba – közölte honlapján az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (UNHRC), írja az MTI.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy a világszervezetnek hiteles jelentések állnak rendelkezésre, miszerint egyik tranzitzónában sincs kielégítően biztosítva az önkényes szabadságmegvonás elleni védelem.

Kétségtelen, hogy a migránsok fogva tartása ezekben a tranzitzónákban a szabadságtól való megfosztást testesíti meg a nemzetközi jog értelmében

– mondta Elina Steinerte és Setondji Roland Adjovi, az ENSZ önkényes őrizetbe vételekkel foglalkozó munkacsoportjának két tagja.

Hirdetés

Az ENSZ-delegációt a magyar kormány hívta meg a 2018. november 12-én megkezdett látogatásra, a 2013-ban megfogalmazott emberi jogi ajánlások alapján.

Ahhoz, hogy az UNHRC független szakértői vizsgálatot tudjon végezni, a kormányoknak biztosítaniuk kell, hogy azok akadálymentesen végbemehetnek, különösen a “bizalmas és hatósági felügyelettől mentes kapcsolatteremtést a szabadságuktól megfosztott emberekkel.

Egy jogállamban ez elengedhetetlen az emberi jogok védelmében

– áll a közleményben.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának honlapján közzétett közlemény szerint a szakértők sajnálatukat fejezték ki, amiért a magyar hatóságok nem biztosították ennek megvalósulását, és ezzel megakadályozták a munkacsoportot megbízatása teljesítésében.

Hozzátették viszont, hogy a magyar kormány a közeljövőben lehetővé teszi, hogy a küldöttség folytathassa látogatását, és együttműködve kidolgozhassanak hatékony biztosítékokat az önkényes szabadságmegvonás kockázataival szemben.

Forrás:
https://index.hu/belfold/2018/11/15/roszke_tompa_tranzitzona_ensz_emberi_jogi_tanacs_latogatas_tiltas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hivatalos jegyzőkönyvbe mondta a kormányablak, hogy nincs pénze vécépapírra

Hivatalos jegyzőkönyvbe mondta a kormányablak, hogy nincs pénze vécépapírra

Olvasónk ügyeket intézni ment be csütörtök reggel a Győri Járási Hivatal Kormányablak Főosztályára. Itt lehet …