2019. augusztus 26., hétfőMa Izsó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.08.26. Izsó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Napelemek alatt sínylődnek a fák az Uzsoki utcai kórház parkolójában

Hirdetés

Napelemek alatt sínylődnek a fák az Uzsoki utcai kórház parkolójában

Abszurd helyzetről számolt be napokban Andor Márió a blogján, egy olyan környezetbarát fejlesztésről írt, ami miatt 8 egészséges fát csonkoltak tövig, és kényszerítettek árnyékban való túlélésre. 

uzsoki4.png

Fotó: Andor Márió blog

Az Uzsoki utcai kórház parkolójában március végén egy Széchenyi 2020-as KEHOP pályázat alapján napelemekkel borított, fedett parkolót alakítottak ki, amihez 8 fát csonkoltak vissza a törzsükig. 

Hirdetés

A blog szerzője írt is az Uzsoki kórháznak, hogy megkérdezze, miért kellett így megcsonkítani a fákat, vagy akkor már miért nem vágták őket ki, és tervezik-e további parkolórész lefedését és további fák hasonló módon való megcsonkítását. 

amblo-uzsoki-cover.png

Fotó: Andor Márió blog

A kórház válaszolt is, azt írták, “sajnos építészetileg nem volt máshogy megoldható a megfelelő számú fotovoltaikus energiaszolgáltató panel elhelyezése, csak sajnos az udvari növényzet kárára”. A fákat amúgy pótolni fogják, és megfizetik az ezért járó hatósági büntetést is. 

Márciusi kép

Márciusi kép

Fotó: Andor Márió blog

A projektet egy 249,48 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból nyerték el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében meghirdetett Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére című pályázaton.

A tervezés célkitűzése volt, hogy a belső parkoló területén létrehozott tartószerkezet parkolóhely csökkentéssel ne járjon. A beruházás során 1573 db napelemet helyeztek fel, részben az Uzsoki Utcai Kórház Sebészet-diagnosztika lapostetős épületén és a Főépület tetőszerkezetén, valamint a belső parkoló területén.

A beruházással a kórház a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség növeléséhez akart hozzájárulni, csökkentve a fosszilis energiahordozó felhasználását, ezzel az üvegházhatású gázok kibocsátását is. A modern technikának köszönhetően a fejlesztés eredményeként az új technológia alkalmazásával az üzemeltetés nem jár ökológiai kockázattal – írták a projekt ismertetésében

Azaz, szerintük a 8 lomb nélküli, egészséges fatörzs vegetálása a napelemek alatt nem jár ökológiai kockázattal. 

Forrás:
https://index.hu/belfold/2018/10/12/napelemek_alatt_sinylodnek_a_fak_az_uzsoki_utcai_korhaz_parkolojaban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tarlósék pár óra alatt összeszedték a szükséges ajánlásokat

Alig néhány óra alatt összegyűltek Tarlós István, a Fidesz-KDNP által támogatott főpolgármester-jelölt ajánlásai, mondta Kocsis …