2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / “Nagy kultúrharcos volt” – így emlékszik Kerényire a jobboldal

Hirdetés

“Nagy kultúrharcos volt” – így emlékszik Kerényire a jobboldal

Életének 75. életévében meghalt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, volt színházigazgató és rendező. Kerényit a Miniszterelnökség saját halottjának tekinti, halálával kapcsolatban pedig többen is megszólaltak a jobboldalon.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója azt mondta,

Kerényi Imre nagy kultúrharcos volt, aki az évek múlásával egyre tisztábban és világosabban látta, hogy mi a feladata a magyar kultúra értékeinek megőrzése és a magyar kultúra megújítása terén. 

Vidnyánszky a Nemzeti Színház és a Magyar Teátrumi Társaság nevében részvétét fejezte ki a családnak, és azt nyilatkozta, hogy Kerényi jelentős színházi ember volt, akinek meghatározó előadásai mellet a legnagyobb tette az volt, hogy 1981-ben elsőként vitte színre a Csíksomlyói passiót, amely “egy megrázó és nemcsak a színházban, hanem a teljes magyar kultúrában is utat mutató előadás volt”. 

Hirdetés

A rendező azt mondta, megrendítette, hogy Kerényi Imre nem érhette meg a Csíksomlyói passió augusztus 18-i bemutatóját a csíksomylói nyeregben. Hozzátette: Kerényi Imre halála különös inspirációt ad a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójához.

Bencsik Gábor, a Kerényi által alapított fideszes havilap, a Magyar Krónika főszerkesztője a Facebookon azt írta, h

álás a sorsnak, hogy hat éven át neki dolgozhatott. “Folytatom, amit rám bízott” – ígérte Bencsik Gábor.

Bencsik András, a jobboldali Magyar Demokrata főszerkesztője azt írta posztjában,

Nagy formátumú embert veszítettünk el.

Bencsik szerint Kerényi Imrének még rengeteg dolga lett volna, “tele volt csodálatos tervekkel”, színigazgatói és rendezői pályafutását pedig “egy egészen különleges vállalkozással, a magyar kulturális élet felvirágoztatása szándékával koronázta – volna meg, ha közbe nem lép a könyörtelen végzet”. A Demokrata főszerkesztője úgy emlékezett Kerényire, hogy iszonyú erővel küzdött a betegségével, de azt magánügyként, szükséges rosszként kezelte, olyan gyengeségnek tekintette, amivel nem kell túl sokat foglalkozni, hiszen vannak sokkal fontosabb dolgok.

“Az ő küldetése véget ért. Nagyszerű életművet hagyott hátra, és egy olyan magatartásmintát, amit jó volt megismerni, és jó volna követni. Büszkén, magabiztosan volt jobboldali és konzervatív, ugyanakkor derűsen kíváncsi az ellenoldal véleményére. Szívesen vitatkozott, de még szívesebben foglalkozott nagyívű tervei valóra váltásával” – írta Bencsik András.

Az augusztus elseje óta szabadságon lévő Orbán Viktor még nem emlékezett meg Kerényi haláláról.

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20180811_Nagy_kulturharcos_volt__igy_emlekszik_Kerenyire_a_jobboldal#rss

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tényleges életfogytiglant kért az ügyész a bőnyi rendőrgyilkosra

Életfogytig tartó, fegyházban letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte, a szabadlábra bocsátás lehetőségének kizárásával vádbeszédében az ügyész …