2019. június 25., keddMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 291,00 Ft
2019.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 291,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Miért lát gyerekrajzokat az Indexen?

Hirdetés

Miért lát gyerekrajzokat az Indexen?

Hétfőn sok cikkünk címlapképe gyerekrajz lesz. Hogy miért? Mert ma van a gyermekek világnapja. Az Index és az UNICEF közös kezdeményezésére ezért ma délelőtt 10-12 éves iskolásokat látunk vendégül a szerkesztőségben. Arra kértük őket, hogy ezen a délelőttön ők rajzolják meg a képeket a cikkeinkhez.

Az UNICEF Gyerekhang program keretében a gyerekek ezen a napon átveszik a felnőttek szerepét a médiában, az üzleti életben, a sportban, hogy felhívják a figyelmet a gyerekek jogainak fontosságára. A gyerekeknek joguk van arra, hogy az őket érintő kérdésekről információkhoz jussanak, hogy a számukra fontos kérdésekről véleményt nyilvánítsanak, hogy az őket érintő döntésekben részt vegyenek, s nekünk, felnőtteknek kötelességünk, hogy meghalljuk ezeket a gyerekhangokat.

A szerkesztőségünkbe érkező gyerekeknek röviden összefoglaljuk az érkező hírek lényegét. Amelyik érdekli őket vagy amelyikben fantáziát látnak, ahhoz ők rajzolhatják meg a címlapképet. Semmi egyéb instrukciót nem adunk nekik, épp az érdekel minket, hogyan látják ők a közvéleményt foglalkoztató híreket. A gyerekek életkorára való tekintettel természetesen pártpolitikai, erőszakos vagy szexuális tartalmú cikkeket nem illusztráltatunk velük.

A Gyermekek Világnapja alkalmából számos magyar helyszínen adják át a terepet a felnőttek a gyerekeknek. Az ORFK Teve utcai székházában ma kisgyerekek rendőr egyenruhában beülhetnek a rendőrfőkapitány székébe. A Néprajzi Múzeumban lesz a rendezvénysorozat hivatalos megnyitója, itt adják át a 7–18 éves gyermekek számára meghirdetett alkotópályázat díjait. A gyerekek ellátogathatnak az Országos Levéltárba, a svéd nagykövetségre, és a Parlament felsőházi termébe is, ahol Tóth Fanni, az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete mondja el a fiatalok november 20-i üzenetét. Az oktatási jogok biztosa hivatalában számol be a gyerekeknek a beérkezett panaszokról, a gyerekek pedig ajánlást fogalmaznak meg neki a gyerekjogok helyzetéről.

Hirdetés

Ezen kívül sok más helyszínen, színházakban, sportegyesületeknél, cégeknél, állami szervezeteknél, az államigazgatásban, a tűzoltóságtól a Fradiig zajlanak hasonló események. Mindezekről és a globális kampány eseményeiről, résztvevőiről folyamatos tudósítást olvashatnak az UNICEF Magyarország Facebook- es weboldalán. Az egész világon zajló programsorozatban részt vesznek többek között David Beckham, Katy Perry, Millie Bobby Brown, Hugh Jackman, továbbá államelnökök, miniszterelnökök, világszervezetek vezetői. 

Az UNICEF-et (United Nations International Children’s Emergency Fund, azaz az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapját) 1946-ban hozta létre az ENSZ Közgyűlése, hogy segítsen a II. világháború utáni Európában fagyoskodó, éhező és beteg gyerekeken, akiknek a háború borzalmait, a bombázásokat, a frontok többszöri áthaladását kellett túlélniük. Ma az ENSZ szakosított szervezete. Az UNICEF tevékenységét 1965-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.

Forrás: http://index.hu/belfold/2017/11/20/unicef_gyerekhang_index_gyerekek_ensz_gyermekjogok/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fokozott ellenőrzés indul a vonatokon és az állomásokon

A rendőrség közleménye szerint a RAILPOL-lal nemzetközi rendőri művelet keretében egy napon keresztül fokozott ellenőrzésekbe …