2019. december 16., hétfőMa Etelka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.16. Etelka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Megmenekültek a Waldorf-iskolák

Hirdetés

Megmenekültek a Waldorf-iskolák

A köznevelési törvény nemrég elfogadott módosítása nem fogja hátrányosan érinteni a Waldorf-iskolák működését, mondta az Indexnek Szabó Zoltán a Magyar Waldorf Szövetség ügyvezetője. A Waldorf-szövetség képviselői szerdán személyesen egyeztettek Bódis József oktatási államtitkárral és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárral, ahol megnyugtató válaszokat kaptak kérdéseikre. A kötelező osztályozásra vonatkozó előírást sikerült visszavonatni, a Waldorf-intézményeket potenciálisan veszélyeztető többi módosítással kapcsolatban pedig sikerült egyértelmű helyzetet teremteni. Így gyakorlatilag elhárult minden olyan veszély, ami a köznevelési törvény módosítása alapján ellehetetleníthette volna a Waldorf-intézményeket, olvasható a szülőknek kiküldött tájékoztatóban. 

Hirdetés

Megdöbbentek

Magyarországon 30 éve léteznek Waldorf-pedagógia alapján működő alternatív iskolák. Mostanra 45 általános- és középiskola, és 59 ilyen óvoda van, amelyekbe közel 10 ezer gyerek jár. Ez az ország legnagyobb alternatív oktatási hálózata. Ezért is keltett döbbenetet a köznevelési törvény legújabb módosítása, ami első látásra megnehezítette és/vagy ellehetetlenítette volna az iskolák működését.

A módosítás első változata például kötelezővé tette volna az osztályozást, holott a Waldorf-iskolák köztudottan csak szöveges értékelést adnak a diákoknak. Új elemként kötelezővé tették minden iskolának, hogy a tanéveket félévekre kell bontani, pedig a Waldorf-intézmények éves bontásban dolgozzák fel a tananyagot. Az a pont pedig első látásra szabályosan tönkretette volna a Waldorf-sulikat, ami nem engedett volna meg 30 százaléknál nagyobb eltérést a kerettantervektől. 

Az átgondolatlan és az érintettekkel nem egyeztetett törvénymódosítás megszavazását végül az utolsó pillanatban elhalasztották, majd egy újabb módosítással mégiscsak megengedték a szöveges értékelést. A féléves tagolás és a kerettantervtől való 30 százalékosnál nagyobb eltérés tiltása azonban továbbra is benne maradt. Így fogadták el végül a javaslatot.

Megfelelnek az új szabályoknak

“Az volt a probléma, hogy az indítvány megfogalmazása nem volt pontos. Nem volt egyértelmű, mit is jelent az, hogy a kerettanterv tantárgyi struktúrájától nem térhetünk […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/07/19/waldorf_iskolak_szovetseg_koznevelesi_torveny_modositas_kerettanterv_nat_elteres_szabo_zoltan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Támogatták a CEU-t, aztán kevesebb pénzt kaptak

Támogatták a CEU-t, aztán kevesebb pénzt kaptak

Az igazság ismerete nélkül nem lehet jó döntéseket hozni. Ez a lehetőség mindenkinek jár. Támogass …