2019. május 23., csütörtökMa Dezső napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.23. Dezső Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Lemondott az NVB elnöke, és villámgyorsan megválasztották az utódját

Hirdetés

Lemondott az NVB elnöke, és villámgyorsan megválasztották az utódját

Ahogy az a kiküldött napirend alapján várható volt, lemondott Patyi András a Nemzeti Választási Bizottság elnöki posztjáról. Az NVB pedig meg is választotta az utódját a kedd délutáni ülésén.

Patyi András korábban a Nemzeti Közszolgálati egyetem rektori posztjáról mondott le, és már akkor elterjed a hír, hogy az újonnan felálló Közigazgatási Felsőbíróság vezetésére készül. Márpedig ez összeférhetetlen más posztokkal.

Patyi a keddi ülésen hivatalosan is bejelentette a lemondását, az NVB pedig 10 igen szavazattal ellenszavazat nélkül ezt tudomásul is vette. Az NVB nem jelent meg teljes létszámban, az ellenzéki delegáltak közül hiányzott a DK, az LMP és a Párbeszéd delegáltja.

Patyi lemondásának furcsasága volt, hogy augusztus közepén a nyári szabadságolások idején történt, illetve az is, hogy Patyi csak az elnöki posztról távozott most, a tagságát egyelőre megtartotta. Így aztán tudott szavazni az új elnök személyére.

Az ülés elején megmosolyogtató közjáték játszódott le. A két jelenlévő ellenzéki delegált, az MSZP-s Litresits András és a jobbikos Borbély Andrea jelezte, hogy minden tagot ajánlja elnöknek. Borbély és Litresits is erősen kifogásolta, hogy előkészítetlen az ülés, és nem kaptak semmilyen hivatalos előzetes tájékoztatást. Az egyik választott tag, Tóta Áronné ekkor közbevetette, hogy íratlan szabály, hogy az elnök budapesti legyen, a vidékiek nem jönnek szóba, mert az elnöknek elérhetőnek kell lennie. De ez persze nem jogi kategória.

Ezután a tagok sorban nyilatkoztak arról, hogy vállalják-e a jelölést. A tagok egy kivétellel – Rádi Péter kivételével – nem vállalták ezt, így aztán csak egy jelöltről szavazott az NVB.

Az NVB 8 igen szavazattal 2 nem ellenében elnökké választotta Rádi Pétert.

Rádi Péter ügyvédet 2013-ban választotta meg póttagnak a parlament, majd 2015-ben ült be a testületbe. 

Az Indexhez érkeztek olyan hírek, hogy a múlt héten az NVB tagjai között értetlenkedést váltott ki, hogy miért a kevesebb gyakorlattal rendelkező Rádira esett Patyi választása – ugyanis állítólag az eddigi elnök javasolta őt utódjának -, és miért nem az elnökhelyettes, Bozsóki Éva lett a jelölt. Ez a vita a szavazáson nem látszott, ugyanis a két jelenlévő ellenzéki kivételével megválasztották Rádi Pétert.

Forrás: https://index.hu/belfold/2018/08/14/lemondott_patyi_andras_az_nvb_elnoki_posztjarol_uj_elnok_radi_peter/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hivatalos jegyzőkönyvbe mondta a kormányablak, hogy nincs pénze vécépapírra

Hivatalos jegyzőkönyvbe mondta a kormányablak, hogy nincs pénze vécépapírra

Olvasónk ügyeket intézni ment be csütörtök reggel a Győri Járási Hivatal Kormányablak Főosztályára. Itt lehet …