2019. április 24., szerdaMa György napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
2019.04.24. György Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kovács: A nemzeti konzultáció egy máshol nem használt demokratikus eszköz

Hirdetés

Kovács: A nemzeti konzultáció egy máshol nem használt demokratikus eszköz

Interjút adott a Magyar Hírlapnak Kovács Zoltán kormányszóvivő. Kovács, aki annak idején maga is a CEU-n végzett, beszélt az egyetem jövőjéről, a Fidesz helyzetéről az Európai Néppártban és a most indított nemzeti konzultációról is.

A legfontosabb megállapítások: 

Hirdetés

  • A magyar kormány nem enged a CEU ügyében, “hiszen a célokat tekintve nekünk van igazunk”. Magyarországon a törvény mindenkire vonatkozik, a Soros-egyetemre is, senki nem élvezhet privilé­giumokat. Ha más külföldi egyetemek képesek teljesíteni a jogszabályban foglalt feltételeket, akkor a CEU-nak is így kell eljárnia, nem pedig politikai kérdést kreálni az ügyből. 
  • Egy törvényjavaslat szerint az Oktatási Hivatal vizsgálhatja majd, hogy a CEU teljesíti-e a felsőoktatási törvényben előírt feltételeket, holott korábban már szakértők bevonásával folytattak vizsgálatot. Az Oktatási Hivatal azonban 2019 januárjától kezdheti ezt a vizsgálatot, addig viszont az egyetem várhatóan elviszi amerikai diplomát adó képzéseit Bécsbe. Kovács erre azt mondta: a napokban fény derült, a CEU és a Bard College által kötött együttműködési megállapodás több sebből vérzik. Az amerikai campus részéről például hiányzik az oktatási tevékenység folytatáshoz szükséges infrastruktúra, illetve a felek csupán egyetlen képzés esetében indítottak együttműködést. 
  • A Fidesz az Európai Néppártban a párt kereszténydemokrata szárnyához tartozó Manfred Weber elnökké választását támogatja. Kovács szerint ugyan Weber is bírálta Magyarországot, és megszavazta a Sargentini-jelentést, de vele lehet értelmes, tartalmi vitát folytatni, szemben az EPP liberális szárnyához tartozó Alexander Stubb-bal.  
  • A magyar kormány továbbra is következetesen elutasítja a menekültek Európán belüli elosztására vonatkozó kezdeményezéseket. “Magyarországból nem lesz bevándorlóország, ezt a magyar választópolgárok az elmúlt években egyértelművé tették.”
  • Magyarország az elmúlt három évben több mint egymilliárd eurót költött a határvédelemre, amit az Európai Bizottság el is ismert. Bár korábban azt mondták, hogy ennek a költségnek bizonyos elemeit kifizetik, azonban a mai napig egyetlen petákot sem kaptunk az EU-tól.
  • Kovács arra a kérdésre nem tudott egyértelműen válaszolni, hogy a  Fidesz jövő ilyenkor is a Néppárt soraiban ül-e? “A választási eredmények ismerete nélkül úgy gondolom, hogy semmilyen spekulációnak nincs helye. Mi kereszténydemokrata, konzervatív felfogást vallunk, amely egyúttal az EPP eredeti hitvallása. Nem véletlenül mondjuk azt, hogy mi vagyunk a Néppárt, hiszen továbbra is Helmut Kohl korábbi német kancellár örökségét képviseljük.”  Az biztos, hogy a jövő májusi EP-választáson meg fognak változni az erőviszonyok az Európai Parlamentben. 
  • Kovács szerint hiába támadják a nemzeti konzultációkat, “a tapasztalatok alapján nagy az érdeklődés, a magyarok szívesen vesznek részt ilyen típusú párbeszédben.” Amikor a kormány összeállít egy kérdőívet, az nyilvánvalóan tükrözi az általa képviselt értékrendet. Ezzel egyet lehet érteni, vagy el lehet utasítani, a döntés a választópolgároké. “Az általunk bevezetett nemzeti konzultáció egy sehol máshol nem használt demokratikus eszköz.” 

Forrás:
https://index.hu/belfold/2018/11/08/europai_neppart_manfred_weber_ceu_migracio_kovacs_zoltan_magyar_kormany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Kisorsolták, milyen sorrendben lesznek a pártok a szavazólapon

Kisorsolták, milyen sorrendben lesznek a pártok a szavazólapon

Kisorsolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén, hogy a május 26-i európai parlamenti választáson …