2018. november 13., keddMa Szilvia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
2018.11.13. Szilvia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Képviselői csoportot alakított a Mi Hazánk

Hirdetés

Képviselői csoportot alakított a Mi Hazánk

Képviselői csoportot alakított az Országgyűlésben a Mi Hazánk Mozgalom, írja az MTI Dúró Dóra sajtótájékoztatója alapján. Dúró elmondta, hogy sem anyagi, sem felszólalási lehetőségeik nem bővülnek a lépéssel, de ki akarják fejezni, hogy “már nem négy magányos farkasként” folytatják a politizálást, hanem egységben, együttműködve. Közleményükben azt írják, a Házszabály 6. §-a lehetővé teszi, hogy frakciónak nem minősülő (így pénzügyi forrást sem jelentő) képviselői csoportot hozzanak létre. A döntésről hétfőn tájékoztatják a házelnököt.

A csoportban négy, korábban a Jobbik színeiben mandátumot szerzett politikus foglal helyet. Dúró Dórát május végén zárták ki az ellenzéki frakcióból, a Toroczkai László vezette Mi Hazánk megalakulásával annak politikusaként politizál. Volner Jánost egy hónapja zárták ki a Jobbik képviselőcsoportjából, emiatti tiltakozásul két képviselő – Apáti István és Fülöp Erik – követte őt. A három politikus szerdán jelentette be, hogy a jövőben a Mi Hazánk színeiben politizálnak és kérték felvételüket a pártba.

Ahogy arról korábban bővebben írtunk, frakciót alakítani a mostani szabályok szerint nem tudnak a fenti politikusok, pedig nyilván felsorolhatatlanul nagyobb a mozgásterük lenne, mint akárhány független képviselőnek. Egyrészt anyagi szempontból előnyös a frakció (az állami támogatás mellett a frakciónak önálló alkalmazottjai is lehetnek), másrészt kommunikációs szempontból ad több lehetőséget (napirend előtti felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések). A Jobbikban  gyorsan szárnyra is kapott a pletyka, hogy a Fidesz–KDNP esélyt adhat a Jobbikból levált/kivált/kizárt politikusoknak a politikai erejük növelésére, hogy a házszabály módosításával könnyen önálló frakcióhoz juthatnak a Jobbikból az utóbbi időszakban távozó képviselők.

Hirdetés

A mostani szabályok szerint frakció alakítására csak „az előző általános választáson országos pártlistát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz vagy annak jogutódjához tartozó képviselők jogosultak”. És minimum öt fő kell a frakció alakításához. Két ciklussal ezelőtt emiatt nem tudtak az MSZP-ből kilépő DK-sok, illetve az LMP-ből kilépő párbeszédesek önálló frakcióhoz jutni. Az exjobbikosok szintén nem teljesítik egy kritériumot sem (a Mi Hazánk a választás után alakult, ráadásul most négyen vannak).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha
még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is
olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet
az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/belfold/2018/11/10/kepviseloi_csoportot_alakitott_a_mi_hazank/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az NNI-nél tüntettek az Elios-ügy miatt

Állampolgári tiltakozó akciót szervezett a Nemzeti Nyomozó Iroda épületénél a Főnix Mozgalom hétfőn az Elios-ügy miatt. …