2019. május 26., vasárnapMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Itt a borús idő, de keleten marad a hőség

Hirdetés

Itt a borús idő, de keleten marad a hőség

Szombaton napközben változóan, erősen felhős időre készülhetünk. Kezdetben a Dunántúl keleti felén és a főváros környékén, majd egyre inkább északon, északkeleten fordulhat elő zápor, zivatar. Keleten a déli-délnyugati, máshol egyre inkább az északi-északnyugati szelet kísérhetik élénk lökések.

Délután 25-33 fokot mérhetünk, keleten, délkeleten lesz melegebb.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Békés és Csongrád megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás veszélye miatt. Emellett Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyére heves zivatarok miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Hirdetés

Azt írták: szombat reggel a Dunántúl kelet részén fejlődő zivatarlánc tovább halad kelet felé, amely a Duna vonalát átlépve valószínűleg erejét veszti. A zivatarlánc nyomában felhőszakadás, erős vagy viharos szél, egy-egy helyen jégeső várható. Kora délutánig elsősorban a délnyugat-északkelet tengely mentén – Dunántúl középső és keleti része, Duna-Tisza köze Északi-középhegység – fordulhatnak elő még zivatarok. A nap második felében nyugat felől stabilizálódik a légkör.

A hőség miatt szombatra csak Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Szombaton a Tiszántúl kivételével hidegfronti hatás érvényesül, emiatt fejfájás, görcsös panaszok jelentkezhetnek. A változékonyabb időben a szív- és keringési rendszer betegségeivel küszködők körében ingadozhat a vérnyomás, megnő az infarktus kialakulásának veszélye. Zivatarok környezetében átmenetileg romlik az asztmások állapota, légszomj, rosszullét jelentkezhet.

Az ország keleti, délkeleti felén kitart a kánikula, az ott élők továbbra is fáradékonyságot, alvásproblémákat tapasztalhatnak. Többfelé erős UV-sugárzásra készülhetünk, ezért gondoskodjunk bőrünk védelméről! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem, valamint kerüljük a nehéz, zsíros ételek fogyasztását!

Vasárnap országszerte sok napsütésre, kevés felhőre van kilátás, csapadékra nem kell számítani. Keleten, északkeleten eleinte élénk lehet az északi-északkeleti szél, majd délután mindenhol gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban 14-20, délután 28-33 fokot mérhetünk.

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20180811_Itt_a_borus_ido_de_keleten_marad_a_hoseg#rss

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 17 százalék fölött a részvétel

17 százalék fölött a részvétel

A választásra jogosultak 17,16 százaléka adta le a szavazatát vasárnap délelőtt 11 óráig a Nemzeti …