2019. augusztus 26., hétfőMa Izsó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.08.26. Izsó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Iskolabusszal vonulnak ki Magyarországról

Hirdetés

Iskolabusszal vonulnak ki Magyarországról

Levente minden reggel fél hétkor indul el, hogy Sárvárról előbb a rendes Volán-járattal Szombathelyre, majd onnan iskolabusszal menjen tovább. Az ország más részein élő általános iskolásoknak furcsa lehet, hogy itt a gyerekek minden tanítási nap kétszer átlépik az országhatárt: reggel nyolckor már egy osztrák tanítási padban ülnek. A nyugati határszélen ez elég megszokott: csak Szombathelyről napi három szerződéses járat viszi a magyarországi gyerekeket Oberwartba, a többi közeli burgenlandi településre még jó pár.

„A német memoriterek az elején nehezek voltak, de bele lehet jönni, az iskola légköre pedig sokkal jobb kint” – meséli Levente családja. A hatodikos fiú este fél hatra ér haza, ezután megy szolfézsra, trombitára, de még így is szeret osztrák iskolába járni. Édesanyja szerint

így is sokkal mosolygósabb, mint a magyar oktatásban megtaposott gyerekek”.

Ők már kint képzelik el a jövőt: Levente általános után zenei irányba menne tovább, de mindenképpen Ausztriában folytatva.

Hirdetés

Takács Levente és édesanyja, Takácsné Szabó Krisztina

Takács Levente és édesanyja, Takácsné Szabó Krisztina

Fotó: Németh Sz. Péter / Index

Körülbelül 2000 magyarországi gyerek tanulhat Ausztriában. A pontos számot nem tudni, ilyen magyar statisztikák nincsenek, a burgenlandi adatokból azonban lehet következtetni. Nagy részük ingázik: bár van, akinek van kinti lakcíme (arra, hogy ez miért jön jól, még kitérünk), egy részüket a hétköznapok még Magyarországra kötik. A tanulási ingázásnak nevezett jelenség Szombathely környékén különösen meghatározó: a határ csak néhány perc, kint pedig sok a kistelepülés, melyeknek fontos, hogy megmaradjon az iskolájuk. Ehhez is jól jönnek az átíratott magyar tanulók.

„Rengeteg olyan család van, amelyik úgy dönt, hogy nem Magyarországon járatja a gyerekét iskolába, hanem Ausztriában. Először csak divatjelenségnek tűnt, de az utcán és a személyes ismerősök között is egyre több ilyet láttam, és érdekeltek a tapasztalataik” – mondja Langerné Buchwald Judit, az ELTE PPK szombathelyi adjunktusa. Az oktatáskutató könyvet is írt a jelenségről; kutatásai szerint a magyar szülők fő motivációja a nyelvtanulás.

Nagyon nincsenek megelégedve a magyar nyelvoktatás színvonalával, látják, hogy még a nyelvi tagozaton tanuló gyerekek is nehezen szólalnak meg idegen nyelven. Inkább kiviszik célnyelvi környezetbe a gyereket, ahol az irodalmi német mellett megtanulják a helyi dialektust is, ráadásul az angol oktatás is jóval hatékonyabb Ausztriában. A távlati cél, hogy a gyerekek kint helyezkedhessenek el, tökéletes nyelvtudással, kinti bizonyítvánnyal, szakképzettséggel.

Itt hatékonyabb is az idegennyelv-tanulás. Magyarországon erősebb a természettudományos oktatás, de úgy gondolom, a későbbiekben nem ebből fognak profitálni a gyerekeim, hanem az idegennyelv-tudásukból

– mondta az egyik meginterjúvolt szülő Buchwald Juditnak.

Kevesebb tananyag, kisebb stressz

Az osztrák gyerekek jobb eredményeket érnek el a PISA-felmérésekben, mint a magyarok, igaz, a különbség nem túl jelentős. Kevesebb lexikális tudás, jóval gyakorlatibb képzés, innovatívabb pedagógiai módszerek, több gyerekközpontú tanár van az osztrák iskolákban, amit hívei szerint az életre nevelés jellemez, erős idegennyelv-oktatással. A magyar szülők a kisebb lexikális elvárást sem tekintik gyengeségnek, inkább az hangsúlyozzák, hogy szerintük nincs annyi értelmetlen anyag, mint a magyar közoktatásban.

„Ott nincs ez a fajta görcsösség, semmi olyan dolog nincs, amin a gyereknek stresszelnie kéne. Nincs olyan, hogy hirtelen jön egy röpdolgozat. Be van írva pontosan, hogy mikor van dolgozat, és halálosan nyugodtan éljük az életünket. Nem az érdekli őket, hogy mit nem tudsz, hanem az, hogy mit tudsz” – mondta kinti tapasztalatairól egy szülő.

Az eberaui Josefinum iskola

Az eberaui Josefinum iskola

Fotó: Németh Sz. Péter / Index

Andrea három gyermeke közül a két kisebb járt Ausztriában. Itthon kipróbálták előbb a német nemzetiségi iskolát, de az nem jött be, hatodikban évismétlőként íratták át a fiút Ausztriába. „Bár német nyelvű iskolába járt itthon is, az első három hónapban kint meg sem szólalt. De úgy szívta magába a nyelvet, mint a szivacs.” Andrea azt tapasztalta, hogy az osztrák iskolákban mindenre van idő, nem 500 oldalas tankönyvek vannak, mindenki a saját tempójában haladhat. Az is tetszett nekik, hogy a természetismeret- és biológiaórákat gyakran kint tartják a természetben, sok tematikus nap van, és projektmunka.

Nem tanulnak olyan sok hülyeséget, azt viszont stresszmentesen.

Az ő gyermekei az általános iskola után is kint folytatták: a fiú most közgazdaságtant hallgat Bécsben, a lány pedig fordító-tolmácsnak tanul Grazban. Szerinte ők már biztosan kint fognak dolgozni. Azt mondja, nem is engedné őket haza, ha rajta múlna.

Az osztrák iskolát választó magyar szülők általában a gyerek egész oktatási pályafutását kint képzelik el. Eleinte még jellemző volt, hogy magántanulóként itthon is megcsinálták a különbözeti vizsgákat, egy-két év után azonban ezt a többség feladta. A szülők úgy érzik, már úgysem térnének vissza a magyar közoktatásba. Persze nem mindenkinek jönnek be a számításai. Vannak, akik nyolcadik osztály után mégis visszatérnek, mert kint nehezebben ment nekik, vagy mert belekóstoltak, de elég volt – de ez a ritkább eset.

Bekeményítés osztrák módra

A kutatásokban résztvevő szülőknek általában pozitív tapasztalatai vannak, a többség nem érez hátrányos megkülönböztetést. Azt mondják, a legtöbb helyen az osztrák gyerekekkel is jó a viszony, vannak azonban kivételek. Eberauban az iskola előtt készséges magyar kislány segít nekünk, miközben arról mesél, hogy ők pont nincsenek túl jóban a párhuzamos osztályba járó helyiekkel. Másik iskolában olyan szülő is akad, aki szerint „egy-két tanár, aki nem szereti a magyarokat, kivételezik az osztrákokkal és elnyomják a magyarokat”, a gyerekek között pedig előfordulnak természetes rivalizálások – például a foci-Eb alatt, amikor nem nézték jó szemmel, hogy miután megvertük az osztrákokat, a magyar osztálytárs piros-fehér-zöld arcfestéssel jön be az osztályba.

<img id="kep_szerkfoto_image_27856147" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2785/27856/278561/27856147_cbd66afcb63d09ac67f7ab18390d93a7_wm.jpg" alt="Magyar nyelvű érettségi vizsgára váró diákok a felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium előtt 2013. június 17-én." data-image_width="727" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/05/21/ingazo_gyerekek_ausztria_oktatas_osztrak_iskolaba_jar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lakástűz Kőbányán: három kisgyereket kellett kimenteni, egyikük még mindig kórházban van

Támogatóinknak köszönhetően vasi és zalai anyagaink készítéséhez 5038 km-t autóztunk. Támogass te is! Két testvérét …