2019. március 19., keddMa József napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
2019.03.19. József Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Gulyás Gergely felmondta az Orbán-család ügyvédjének milliárdos szerződéseit

Hirdetés

Gulyás Gergely felmondta az Orbán-család ügyvédjének milliárdos szerződéseit

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kikoptatta az Orbán családot képviselő Bajkai István fideszes képviselőhöz köthető ügyvédi iroda milliárdos szerződéseit, írja a 24.hu. A lap úgy tudja: a Miniszterelnökség a 2020-ig meghosszabbítható keretszerződés kifutása után nem kötött újabb kontraktust további részfeladatokra.

Mint korábban az Index is beszámolt róla, az egykori Fidesz-alapító Bajkai Istvánhoz köthető SBGK ügyvédi irodának konzorciumban a Nagy és Kiss ügyvédi irodákkal, valamint az Ész-Ker Kft.-vel volt egy 4,8 milliárd forintos szerződése a Miniszterelnökséggel az uniós közbeszerzések közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadására.

A 24.hu azt írja: a feladat kiszervezését a kancellária új vezetője és az Európai Bizottság auditorai egyaránt indokolatlannak találták. A miniszter kevéssé költséghatékonynak nevezte a külsős tanácsadók megbízását, a brüsszeliek kevésbé szemérmesen durva túlárazást jeleztek a magyar hatóságoknak.

Hirdetés

Az eddig felhasznált összeget 3,5 milliárd forintra becsülték. A Miniszterelnökségen úgy számoltak, megéri kirúgni az ügyvédi irodát, és a feladatot a kancellária saját hatáskörében megoldani.  

A napokban hozott kormányhatározatból az is kiderül, hogy a Miniszterelnökség egy másik hasonló szerződést is kifuttat. A 4,9 milliárd forintos megbízást szintén az SBGK és az Ész-Ker nyerte el. A feladat itt több mint 10 ezer közbeszerzési dokumentum átvilágítása volt.

Az augusztus végén módosított kormányhatározat szerint a 2020-ig meghatározott elméleti keretösszegből 3,3 milliárdot már felhasználtak, a maradék 3 milliárd pedig a Miniszterelnökségre kerül. A 24.hu információi szerint ebből a 3 milliárd forintból oldják meg a Miniszterelnökségen a külső tanácsadók pótlását, vagyis ennyit fizetnek Gulyásék a Miniszterelnökség saját közbeszerzésellenőrző apparátusának bővítésére, a száz „szuperellenőrnek” a következő három évben, 2019 és 2021 között. 

Forrás: https://index.hu/belfold/2018/09/04/miniszterelnokseg_gulyas_gergely_bajkai_istvan_sbgk_esz-ker/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ég egy társasház tetőszerkezete a XVI kerületben

Kigyulladt egy körülbelül százhúsz négyzetméter alapterületú társasház tetőszerkezete Budapesten a XVI. kerületi Hegyeshalom utcában – …