2019. február 24., vasárnapMa Mátyás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 317,00 Ft | USD: 280,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.02.24. Mátyás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 317,00 Ft | USD: 280,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Felcsút, a falu, ahol nem megy át a Kétfarkú humora

Hirdetés

Felcsút, a falu, ahol nem megy át a Kétfarkú humora

“Nem ismeri itt senki, én is csak most hallottam, hogy valami hajléktalan ember ez a Mészáros László János” – mondja egy felcsúti, mikor a Magyar Kétfarkú Kutya Párt polgármesterjelöltjéről érdeklődünk. A poén tehát nem ment át: az “igazi” Mészáros László János ugyanis nem hajléktalan, egy agglomerációs településen él, villamosmérnökként dolgozik Budapesten, csak bejelentkezett állandó lakosnak Felcsútra.

“Senkit nem akartam kellemetlen helyzetbe hozni, ezért lakcím nélkülinek jelentkeztem be”

– mesélte a hvg.hu-nak Mészáros, aki egy éjszakát töltött a településen. Az aláírásgyűjtés alatt meglepte az a rettegés, amelyet Felcsúton tapasztalt.

A másik “poén” – vagyis inkább fricska a Fidesz felé – viszont a Kétfarkúnak nem jött be teljesen: májusban találta ki, hogy él a választásokon előforduló, Fideszhez köthető módszerrel, és talál egy majdnem azonos nevű jelöltet a felcsúti időközi polgármester-választásra. A számításba apró hiba csúszott, a polgármesterségért induló fideszes alpolgármester, Mészáros László István nem függetlenként indul. Így nemcsak a második keresztnév, hanem a pártlogó is iránymutató lesz.

Hirdetés

© Kaufmann Balázs

“Még csak nem is sikerült egy Mészáros László Istvánt szerezniük” – bénázza a Kétfarkút egy felcsúti férfi, de egyéb kommentárja a kettőzéshez nincs. Amúgy nem is érti, hogy egy falusi polgármester-választás mitől ilyen izgalmas. Más a buszmegállóval elégedetlen: egy idősebb nő azt mondta, nem tudja, minek építették, túl keskeny, se az eső, se a nap ellen nem véd. Leülni mondjuk le lehet, de ez őt nem érdekelte, ahogy az sem, hogy eddig semmilyen építmény nem volt.

“Direkt ilyen rossz, hogy azt higgyék az emberek, a fideszes jelölt építette, és így majd a mienkre szavaznak”

– tromfol Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke. Saját bevallása szerint 70 milliót költöttek a felcsúti kampányra, a jelölt számítása szerint kijöttek félmillióból úgy, hogy a plakátokra 2-300 ezret költöttek, a buszmegálló 100 ezerbe került.

Bár feljelentést tettek amiatt, hogy több kutyapártos plakátot letéptek, Orbán Viktor felcsúti házával szemben a hét közepén még ott virított “az igazi” Mészáros plakátja.

© Kaufmann Balázs

A kutyapártos jelölt a kevesebb mint 2000 fős településen 65 aláírást gyűjtött össze, ennyivel már a választáson is elégedett lenne. Azt mondja, ketten utólag lehúzatták magukat a listáról, nehogy a polgármesteri hivatalban kiderüljön, hogy nem a fideszes jelöltet támogatják. A paranoia állítólag olyan szintű, hogy egyesek attól tartanak, a szavazófülkét is bekamerázzák.

Bár a Kétfarkú csinált Mészáros Lőrinces szupermáriós játékot telefonra, a buszmegállóra kitette a kisvasutazó Orbán Viktort, nem csak a poénra hajt.

Nemcsak a rettegés nagy Felcsúton, a közbiztonság is óriási: 12 kutyapártos aktivistára 10 rendőr vonult ki 5 rendőrautóval, hogy igazoltassa azokat, akik az általuk frissen betömött kátyút állták körbe. Mészáros László utána a hvg.hu-nak azt mesélte: állampolgári bejelentésre vonultak ki a rendőrök, gyaníthatóan azért, mert a második kátyú, amelyet betömtek, már túl közel volt Mészáros Lőrinc házához. A rendőrök csak igazoltatták őket.

“Arra voltak kíváncsiak, nem állok-e körözés alatt. Mondtam nekik, ezt legutóbb hat napja nézték meg.”

Ugyanis a rendőrök akkor is kivonultak, mikor a kutyapártosok a buszmegállót építették.

Mészáros megmondta, kire kell szavazni

Mészáros Lőrinc áprilisban mondott le a polgármesterségről – ezzel egyúttal elveszítette közszereplő jellegét – arra hivatkozva, hogy az üzletre akar koncentrálni. Addig sem ment neki rosszul, akkor viszont egy bevásárlással az ország leggazdagabb emberévé avanzsált. Távozásakor kijelölte utódját, Mészáros László István alpolgármestert, aki nem a rokona.

© Facebook / MKKP Dunakanyar-Szentendre

A Kétfarkú – a realitások talaján maradva – nem bízik a győzelemben, a négy évvel ezelőtti választás alapján ez nem is csoda. Akkor Mészáros Lőrinc 82 százalékkal nyert, az LMP-s induló 9, a független jeölt 7 százalékot szerzett. A képviselő-testületbe is csak fideszes tagok kerültek, a legeredményesebb ellenzéki is csaknem 100 szavazattal kapott kevesebbet, mint a leggyengébb fideszes, történetesen épp Mészáros László István.

Nyilatkozási kedvben máris az elődjét idézi

Azt a helyiek nem tudták megmondani, mennyire vagyonos a leendő polgármester, az viszont kiderült, hogy nem tősgyökeres felcsúti, a katonaévei környékén költözött a faluba. Bár csak névrokona Mészáros Lőrincnek, több szálon is kötődnek egymáshoz. A Puskás Akadémiában például továbbra is együtt dolgoznak: Lőrinc az elnök, László a Puskás Akadémia FC ügyvezetője.

Korábban is mozogtak együtt a futballvilágban: évekkel ezelőtt a Népszabadság írt arról, Mészáros Lászlónak a Tatabányai Futball Club és a kazincbarcikai KBSC FB sportszervező cégében volt vezető tisztsége, a társaságok környékén Mészáros Lőrinc is feltűnt.

A Mészáros családok együtt nyertek annak idején trafikkoncessziót is az Auchan áruházakba. Mészáros László egy rövid ideig vezette már Felcsútot 2011-ben, mikor az addigi polgármesternek, Varga Györgynek távoznia kellett. A lex Vargaként emlegetett törvény ugyanis kimondta, polgármesternek nem lehet köztartozása. Az időközi választásig – melyet Mészáros Lőrinc nyert meg – László vezette a települést.

A helyiek azt mondják, az új polgármesterrel semmi sem fog változni a faluban, akikkel beszéltünk, azok szerint amúgy is jó irányba mennek dolgok. Egy nő védelmébe vette Mészáros Lőrincet is:

megdolgozott azért, ahol most tart, végigment a szamárlétrán.

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20180811_Felcsut_a_falu_ahol_nem_megy_at_a_Kutyapart_humora#rss

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ebből a cikkből kiderül, hogy nyert-e 2,7 milliárd forintot, vagy nem

2,722 milliárd forintot lehetett nyerni az ötös lottón, de ezen a héten olyan vállalhatatlan számokat …