2019. október 20., vasárnapMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ellenzéki főpolgármester-jelölti vita: több bólogatás, mint fejrázás

Hirdetés

Ellenzéki főpolgármester-jelölti vita: több bólogatás, mint fejrázás

A második vitán vettek részt az ellenzéki főpolgármester-jelöltek, azaz – ábécésorrendben – az MSZP-Párbeszédes Karácsony Gergely, a DK által támogatott Kálmán Olga és a momentumos Kerpel-Fronius Gábor, ezúttal az Átriumban. A vitán négy témát (lakhatás-hajléktalanság, közlekedés, klímavédelem, roma közösségek) tárgyaltak ki 20-20 percben (itt visszanézheti). A jelöltek azonban ahelyett, hogy egymással vitatkoztak volna, hasonló programjaik sajátosságait próbálták domborítani, sokszor egyetértésben a másik jelölt programjának részleteivel.

Felvezetés:

Kálmán Olga rámutatott, akkor tudjuk meg, hogy mitől lesz jó egy város, ha saját otthonunkkal hasonlítjuk össze: mindenki szeretne biztonságban, tisztaságban élni, élhető környezetben. De most egyik sem működik. Leszögezte: havonta 10 buszt le kell cserélni, naponta mosni kell az aluljárókat.

Kerpel-Fronius Gábor szerint egy hosszútávú vízió kell Budapestnek. Most a város a Fidesz-maffia kezében van, egy problémamenedzser jellegű, vízió nélküli vezetéssel. A Momentumnak van egy 2030-ig szóló víziója, ami választ ad a fővárosi problémákra.

Hirdetés

Kálmán Olga független, a Demokratikus Koalíció által támogatott főpolgármester-jelölt (k), valamint Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum (b) és Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd (j) főpolgármester-jelöltje az aHang vitáján Budapesten, az Átrium Színházban 2019. június 19-én

Kálmán Olga független, a Demokratikus Koalíció által támogatott főpolgármester-jelölt (k), valamint Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum (b) és Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd (j) főpolgármester-jelöltje az aHang vitáján Budapesten, az Átrium Színházban 2019. június 19-én

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Karácsony Gergely egy olyan települést szeretne, amiben jelen van a nagyváros pörgése, sokszínűsége, de ugyanakkor emberi léptékű közeg, jó a levegő, mint egy kisvárosban. Zöldebb és szolidárisabb várost akar, mert most csak a szűk elit él jól. Tiborcz-adó, fizessenek a NER-lovagok! – adta ki a jelszót.

Lakhatás:

Kerpel-Fronius Gábor szerint 5000 új bérlakás kell, de előtte egy felmérés, szociális bérlakáskataszter az üresen álló lakásokról. Az 5000 új lakást úgy képzeli el, hogy amikor új társasházak épülnek, az építtetők az új lakások egy részét alacsonyabb áron adják át az önkormányzatoknak.

Kálmán Olga is úgy gondolja, hogy fel kell mérni, mennyi van önkormányzati lakás áll üresen. Nem kötelező a lakcímbejelentés, nem vagyunk tisztában a valós adatokkal. A kerületekkel együtt szerinte öt év alatt 10000 új lakást lehetne építeni. Úgy véli, nem tartható, hogy ilyen sok üres önkormányzati lakás van.

Karácsony Gergely inkább új közösségi lakásokat képzel el. Olyanokra gondol, mint például a lakásszövetkezetek, amiket az önkormányzat saját telekkel segít. Egy önkormányzati lakásügynökség szerinte tudna segíteni, hogy a rengeteg üres lakás gazdára találjon. A kevés ellenvélemény egyike hangzott el, amikor azt mondta a momentumos javaslatra, hogy nem szabad beavatkozni a piacba, a társasházépítő kötelezésével.

Kerpel-Fronius Gábor tovább ment, mint mondta, minden 9. lakás üresen áll. Ő lakatlansági adóval sújtaná ezeket, és ez biztos az albérletárak csökkenésével járna.

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum főpolgármester-jelöltje az aHang vitáján Budapesten, az Átrium Színházban 2019. június 19-én.

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum főpolgármester-jelöltje az aHang vitáján Budapesten, az Átrium Színházban 2019. június 19-én.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Hajléktalanság:

Kálmán Olga ezer új befogadóhelyet ígér a hajléktalanoknak, de mint de mint szigorú anya, kiemelte: az utcán rendnek és tisztaságnak kell lenni. A civil szervezetekben szakértelmében bízik, 5 milliárd forintot költene hajléktalan-programokra, ami évente 100 hajléktalan kiemelését jelentené.

Karácsony Gergely a magas értékű magánlakások megadóztatásával, a Tiborcz-adóval teremtene elő pénzt, évi több milliárd forintot a lakhatási szegénység megállítására. Mert véleménye szerint ha a lakhatási szegénységet megállítják, kevesebben kerülnek az utcára. Példaképpen hozta fel a zuglói rendszert (ahol polgármester), hogy akik nem tudják a rezsiköltséget állni, azokat évente körülbelül százmillió forinttal támogatják évente. A már utcán élőknek pedig kaszárnyaszerű hajléktalanszállók helyett szobabérletet, munkásszállást javasolt.

Kerpel-Fronius Gábor óvatosan megjegyezte, hogy a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/06/19/ellenzeki_fopolgarmester-jelolti_vita_tobb_bologatas_mint_fejrazas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiment a rendőrség egy rablóért, ha már ott voltak, elvitték a lakótársát is

A független újságírás azt jelenti, hogy szabad világban élünk. Támogass te is! Egy ismeretlen férfi …