2020. augusztus 12., szerdaMa Klára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.12. Klára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Egységes Magyarországot akarnak

Egységes Magyarországot akarnak

Májusban a Mi Hazánk mozgalom vonulást hirdetett Törökszentmiklósra, mert elterjedt egy videó a neten, amin az látszik, hogy egy férfi megver két másikat egy dohányboltban. A Mi Hazánk aztán cigányterrort és cigánybűnözést emlegetve demonstrált a településen. Erre reagálva indították az 1 Magyarország Kezdeményezést, mit akartak elérni?

Rácz Béla: Jó páran, demokraták, romák és nem romák azt gondoltuk, hogy az újbóli vonulás, megfélemlítés ellen fel kell lépni, hogy hangot kell adnunk annak, hogy nem ismétlődhet meg ugyanaz a történet, ami a romák elleni sorozatgyilkosság során a gárdával.

Rézműves Szilvia: És persze jött a kampányidőszak, számítottunk arra, hogy lesznek olyan szélsőséges beszédek, közhangulatkeltések, amelyek egyértelműen a romák ellen irányulnak. Pedig azt éreztük, hogy a közhangulat a Fidesz-kormány alatt egy picit – hogy is mondjam -, lazult azzal, hogy a menekült-migráns kérdést tették inkább napirendre.

Tehát fellélegezhettek az utóbbi pár évben egy kicsit a romák, azt mondja ezzel ?

RSZ: Azt nem mondom, hogy ez történt, de abból indultunk ki, hogy a választás környékén változás történhet és lennének, akik nekimennek a romáknak. És a Mi Hazánk el is ment Törökszentmiklósra félelmet kelteni, az valójában nem volt meglepetés.

RB: A Jobbik úgy tesz, mintha megváltozott volna, ugyanakkor a Mi Hazánk Mozgalom meglátta a politikai teret, ahova be tudott lépni. Láttuk mi ezt a folyamatot, és ezért azt mondtuk, hogy jöjjünk össze, és aki úgy gondolja, hogy ebben tenni akar, az vállaljon feladatokat.

Milyen alapelveket fogalmaztak meg?

RSZ: Abból az egyszerű, ugyanakkor sokat jelentő felvetésből indultunk ki, hogy tényleg csak egy Magyarország létezik, és hogy ez az ország mindenkinek az országa. Ez a mi országunk is, mi is itt élünk. Fura, hogy még mindig ezt kell bizonyítani, pedig 600 éve itt vagyunk, és még mindig azon kell dolgoznunk vagy az ellen küzdenünk, hogy ne legyenek szélsőséges hangok ellenünk, és béketeremtő közhangulat legyen végre.

IMG 7121

Fotó: Csomor Ádám / Index

RB: Arról szeretnénk beszélni, milyen Magyarországot szeretnénk, és felülemelkedünk azon, hogy szimplán reagálunk a rasszistákra. Megoldásokat szeretnénk a problémákra, és a problémák megoldásában szeretnénk oldani az ellentéteken. Az önkormányzati választások előtt jártunk, és arra jutottunk, nem arról kell beszélni, hogy milyen pártok indulnak és kire kell szavazni, hanem arról, hogy helyben mit mondanak a helyi közösségek, mely ügyek a legfontosabbak és milyen megoldásokat várnak az induló jelöltektől.

25 településen jártak az ország hányattatott régióiban. Csak roma közösségeket kerestek meg?

RB: Alapvetően mi egy roma kezdeményezésnek gondoljuk magunkat, viszont a romákra, mint magyarokra tekintettünk, problémáikat helyi lakosokként fogalmazták meg, ezért a nem romáknak nagyon könnyű volt ehhez csatlakozni.

Borsod, Szabolcs, Csongrád megyékben jártunk, a 200 fős településtől a kisvárosig volt közte, és két megyeszékhely is.

Melyek voltak a legfőbb problémák?

RB: A romákra a települések lakosaiként tekintettünk, és a problémákat szintén a romák és nem romák közös ügyeiként fogalmaztuk meg. Majdnem mindenhol jelen van a drog. De ez nem kimondottan roma problematika, viszont a hátrányosabb helyzetű közösségeket jobban érintik. Nagyon kevés az olyan családoknak a száma, akiket nem érintett volna valamelyest a drogprobléma. Szintén általános probléma a szolgáltatásokhoz való hozzáférés a településen: a közlekedés, a busz, vagy van-e bolt helyben. Vagy hogy használhatják-e a romák a közösségi tereket.

RSZ: Olyan is előfordul, hogy nem engedik be őket, meg olyan is, hogy a szórakozóhelyre kell a polgármester engedélye, vagy egyfajta ajánlása.

RB: Minden településen felmértük a problémákat kérdőívekkel, aztán a helyiek a saját településeikre megfogalmaztak egy-egy saját nyilatkozatot, amiben leírták, hogy milyen települést szeretnének, mik a legfőbb ügyek, problémák. Ezután – még a választások előtt – lakossági fórumot szerveztünk, amire meghívtuk az önkormányzati választáson induló összes jelöltet, romákat, nem romákat is, és aki akarta, aláírhatta a települési nyilatkozatokat.

<img id="kep_szerkfoto_image_30257811" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/11/09/egyseges_magyarorszagot_akarnak_1magyarorszag_roma_kezdemenyezes_interju/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A Fiatalok Világnapja alkalmából pályázatot hirdet az EMMI

A Fiatalok Világnapja alkalmából ötletpályázatot hirdet meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ahol a fiatalok véleményére …