2019. június 25., keddMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 291,00 Ft
2019.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 291,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / CEU-ügy: a kormány négy hónap alatt kétszer tárgyalt New Yorkkal

Hirdetés

CEU-ügy: a kormány négy hónap alatt kétszer tárgyalt New Yorkkal


A CEU nem vesz részt a tárgyalásokon. Tudomásunk szerint két találkozóra került eddig sor, egy telefonos, és egy személyes találkozóra, New Yorkban. Sajnos nem tudjuk, hogy a tárgyalások eredményeképpen mikor születhet megállapodás.

– írta kérdésünkre Lorenz Péter, a CEU sajtóreferense. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan haladnak a magyar kormány és New York állam tárgyalásai az egyetem budapesti jövőjével kapcsolatban, hány egyeztetés volt eddig, mikorra várható megállapodás. 

Ha pontosak a CEU információi, és a magyar kormány képviselője négy hónappal a CEU-ügy kipattanása után eddig csupán kétszer tudott egyeztetni New Yorkkal, akkor továbbra is úgy tűnik, szemfényvesztés, hogy a kormány megállapodásra törekedne a kérdésben. 

Azért is erős a gyanú, hogy a kormány nem sietteti a tárgyalásokat, mert amikor Szijjártó Péter néhány nappal ezelőtt egyezségre jutott Maryland állammal a McDaniel College további működésével kapcsolatban, akkor erős megjegyzéseket tett, feltehetőleg a CEU-ra utalva. 

Hirdetés

Ha valaki nem politikai balhét akar kreálni, hanem meg akar állapodni, akkor az nagyon gyorsan meg is tud állapodni a magyar kormánnyal a további működésről

– mondta a külügyminiszter. 

Szijjártó szavai tökéletesen illeszkednek a kormány narratívájába, amely szerint a CEU ügye csupán egy technikai, oktatási, jogi kérdés, az egyetem viszont politikai balhét kreált belőle. 

Csakhogy ennek épp az ellenkezője igaz. Áprilisban éppen Orbán Viktor nevezte a CEU-ügyet a menekültügyi konfliktus “mellékhadszínterének”, amit nehéz máshogy értelmezni, minthogy a kormány politikai és nem oktatási kérdésként tekint az ügyre.

Lázár János pedig két hete konkrétan elismerte, hogy amíg Soros György nem hirdetett menekültügyi programot, jól megvolt egymással a CEU és a Fidesz. Vagyis a CEU kormányzati megtámadása nem az oktatásról, hanem a kormány Soros elleni politikai hadviseléséről szól. 

Megkérdeztük egyébként a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól is, hogy állnak Altusz Kristóf CEU-ügyi tárgyalásai, és hogy szerintük mikorra várható megegyezés. Tegnap óta várjuk a minisztérium válaszát. 

Borítókép: Hernádi Levente Haralamposz / Index.

Forrás: http://index.hu/belfold/2017/07/19/ceu_new_york_kulugyminiszterium_altusz_kristof_targyalas/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fokozott ellenőrzés indul a vonatokon és az állomásokon

A rendőrség közleménye szerint a RAILPOL-lal nemzetközi rendőri művelet keretében egy napon keresztül fokozott ellenőrzésekbe …