2020. május 28., csütörtökMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Bűnügyi nyomozás megy a veresegyházi lakópark miatt

Hirdetés

Bűnügyi nyomozás megy a veresegyházi lakópark miatt

Bűnügyi nyomozásról szóló levéllel kereste meg a NAV a Veresegyházon lévő Gyermekliget I. lakópark csaknem száz lakásának lakóit, akik egyre inkább tartanak attól, hogy a beruházó tartozásai miatt lakásukat és befizetett pénzüket is elveszíthetik. Az ügyben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság is nyomoz. (A beruházó és a finanszírozó vitájáról itt olvashatnak bővebben.) Ugyanígy járhatnak a Gyermekliget II. projekt vevői, azzal a különbséggel, hogy ott az építkezés is csak a kezdeteknél tart, míg az I-ben már sokan laknak is, igaz, használatbavételi engedély nélkül, átmeneti melegvízellátással, rendezetlen elektromos vezetékekkel.

Aki nem fizet hirtelen, az közmű nélkül marad

A 97 lakásos Gyermekliget I.-nek 2018 folyamán kellett volna elkészülnie. Mostanra nyilvánvaló, hogy nem csupán csúszásról, hanem komoly pénzügyi forráshiányról van szó, amit a beruházó a korábban tervezett ütemezésben nem tud biztosítani.

Ezért a vevők váratlanul a beruházó – az eredeti beruházót, a TP Komplexet felváltó, de ugyanúgy Gábor Csaba vállalkozóhoz köthető Ecomont Trade – új követelésével szembesültek:

  • Vagy újabb törlesztőrészt fizetnek, vagy lakhatásuk válik lehetetlenné az áram, a víz, a fűtés lekapcsolásával.
  • A lakóktól változó, fél-kétmillió forintos összeget kér a cég, úgy, hogy a vevők az elkészülési ütemnek megfelelően kifizették az önrészt, a többit már hitelből fedeznék – ha a lakások végre elérnék azt a készültségi szintet, amelyre a bank már megadná az előzetesen elbírált hitelt.

Hirdetés

Ehhez azonban a lakásoknak használatbavételi engedélyt kellene kapniuk, hogy a lakók végre valódi lakások, ne pedig egy osztatlan telek közös tulajdonosai legyenek – már ha a tulajdoni lapon egyáltalán rajta vannak.A hitelt felvevő lakók tehát – összhangban az adásvételi szerződéssel – csak akkor tudnának fizetni, ha a lakások elkészülnének.

Egy szeptemberi lakossági fórumon Gábor Csaba elmondta, azért nem kéri a használatba vételi engedélyt, mert nincs rendezve az 1,8 milliárd forintos vitája az építkezésre hitelt  nyújtó Travil Invest Zrt-vel, amely nem adja meg előzetes hozzájárulását ahhoz, hogy a fedezetként szolgáló ingatlanról lekerüljön a jelzálog. Így – elmondása szerint – valójában a lakók érdekeit védi a hitelt nyújtó céggel szemben.16

Szabadon lógó kábelek a lakóparkban augusztusbanGaléria: Gyermekliget lakópark első üteme, Veresegyháza(Fotó: Pavel Bogolepov / Index)

Valamin  összekaptak

A Travill Invest – amely tavaly februárban felmondta a hitelszerződést a TP Komplexszel, miután az előzetes megállapodással ellentétben a vevők által befizetett pénzek nem minden esetben jutottak el a hitel törlesztésére a céghez – korábban megerősítette: ha megvan a használatba vételi engedély, így a lakások albetétesítése, már könnyen el lehet rendezni a jelzálog levételét azokkal a vevőkkel, akik igazolhatóan kifizették az összeget a Travlil Investnek. 

A képletet bonyolítja, hogy 2018 februárja után a TP Komplexet részben felváltó Ecomont Trade vált az eladóvá és a vevők pénze már oda folyt be, így kérdés, hogyan lehetne rendezni megnyugtatóan az ő tulajdonjogukat a beruházó és a finanszírozó közötti vitában.

Gábor Csaba állítása szerint a Travill egyszerűen rá akarja tenni a kezét a kétmilliárdos hitel fejében a vállalkozó szerint 6 milliárdot érő ingatlanfedezetre, ezért – tehát a lakók védelmében – nem kéri a használatbavételi engedélyt.

Úgy tűnik azonban, hogy ennek más oka is lehet: ehhez az építési naplót kellene lezárni, ezt a kivitelezést végző alvállalkozók tennék meg, ám tucatnyian vannak olyanok, akiknek a beruházó Ecomont vagy a TP Komplex nem fizetett. Esetenként 40-50 millió forintos tartozásokról van szó. Az alvállalkozók le is vonultak a területről, nem halad a készközeli Gyermekliget egy épületeinek befejezése és nem halad érdemben a Gyermekliget II sem.

Ingyen laknak, fizessenek 

Gábor Csaba szerint a követelése jogos: a lakók, nem fizetnek közös költséget – igaz, eközben a cég ipari áramot számláz a lakóknak és több lakó szerint hasraütésszerűen jönnek a számlák a vízfogyasztásról –, márpedig a bevételek nélkül nem fejezhetők be az épületek. A lakók fizetnének a szerződésnek megfelelően, de mivel a használatbavételi engedély nincs, így a bank nem folyósíthatja a hitelt.

Gábor Csaba szerint a helyzet egyszerű: fizessenek annyit, amennyit eddig fizettek volna a banknak törlesztőként és számítsák be az eredeti vételárba. Ha eddig  spóroltak volna, most könnyen utalhatnának. Nagyjából ez az álláspontja Gábornak, aki Facebookon keresztül is többször üzent a lakóknak.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/10/12/veresegyhaz_gyermekliget_ecomont_nyomozas_nav/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jakab Péter a távozó jobbikosokról: Soha nem az a fontos, hogy kik mennek, hanem, hogy kik maradnak

Jakab Péter a távozó jobbikosokról: Soha nem az a fontos, hogy kik mennek, hanem, hogy kik maradnak

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Ahogy …