2020. május 25., hétfőMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.25. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Borkaitól Pokorniig: polgármesterek, akik kilógtak a sorból

Hirdetés

Borkaitól Pokorniig: polgármesterek, akik kilógtak a sorból

A 2014-ben még jobbikos, most a Fidesz által támogatott békéscsabai Szarvas Péter hozta az egyik legtöbb pluszt a kormánypártnak, de Kiskunfélegyháza, Vecsés és Sátoraljaújhely fideszes indulói is több mint 30 százalékpont extrát nyújtottak ahhoz képest, hogy egyébként mekkora a Fidesz támogatottsága a településükön.

Hirdetés

A helyi választásokat mindig csak óvatosan lehet összehasonlítani a parlamenti eredményekkel. A helyi erőviszonyok nagyon eltérhetnek az országostól, és a politikai okoskodások egyik közhelye szerint a hivatalban ülő polgármester alapból kedvező helyzetből indul: ha valamit nagyon nem rontott el, többen hajlamosak újabb bizalmat szavazni neki. A személy a polgármester-választásoknál tehát különösen sokat számíthat, de most éppen ezt szerettük volna számszerűsíteni: azt néztük meg, hol teljesítettek sokkal jobban vagy éppen sokkal rosszabbul az indulók ahhoz képest, ahogy a pártjuk jelöltje az előző önkormányzati választásokon, 2014-ben szerepelt.

Meglepőnek nem nevezhető, de rögzítsük: bár még így is nyert, a legtöbb szavazatot Borkai Zsolt vesztette el az összes nagyváros közül. Az azóta már a pártjából is kiléptetett szexvideós, kurvázó polgármestert öt éve még 60 százalék támogatta a városában, ehhez képest közel 17 százalékpontot vesztett, amivel negatív csúcstartó.

A megyeszékhelyeken korábbi önmagához képest gyengén szerepelt a 9 százalékpontot vesztő Szita Károly (Kaposvár, 65 százalékról 56 százalék) és Szemereyné Pataki Klaudia (Kecskemét), de így is mindketten gond nélkül hozták a városukat – szemben a Tatabányán 8 százalékpontot visszaeső Schmidt Csabával, akinek a veresége a vasárnap egyik legnagyobb meglepetése volt.

Hogy a Fidesz visszaesése mennyire relatív, abból is látszik, hogy a megyei jogú városok felében a kormánypárt jelöltje 2014-hez képest is erősített. Ez történt Sopronban, Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Debrecenben és Veszprémben, de több olyan településen is (Eger, Szombathely, Pécs, Hódmezővásárhely), ahol ennek ellenére kikaptak az ellenzéki összefogás jelöltjétől.

A Fidesz fővárosi visszaesése már jóval egyértelműbb. A 23 kerület közül 16-ban a fideszes polgármesterjelölt százalékosan gyengébben szerepelt, mint 2014-ben. Az egyik legnagyobbat Józsefvárosban zuhantak, ahol Sára Botond most szoros csatában kapott ki az ellenzéki Pikó Andrástól, Kocsis Máté ‘14-es támogatottságához képest azonban 57 százalékról 48-ra esett. Figyelemre méltó, hogy a XV., XVII. és Nagy Gábor Tamás révén az I. kerületben is mennyivel rosszabbul szerepelt a fideszes jelölt, mint öt éve. Budapesten a Fidesz csak külső kerületekben tudott javítani, valamint Pokornival a biztosan megtartott Hegyvidéken.

Igazán sokat a Fidesz csak abban a két dél-pesti kerületben tudott javítani, ahol saját jelölt helyett a független helyi erős ember mögé álltak be, Pesterzsébeten az eddig ellenzéki polgármestert igazolták át. Hasonló volt a helyzet vidéken például Békéscsabán, ahol most a Fidesz a 2014-ben még jobbikosként győző Szarvas Pétert támogatta, aki aratott is: majdnem 80 százalék szavazott rá, miközben a kormánypárt 2018-ban a békési megyeszékhelyen ehhez képest keveset, 44 százalékot kapott.

Itt azt ábrázoltuk, hogy szerepelt a mostani polgármester-választáson a fideszes jelölt a párt városban elért 2018-as országgyűlési listás eredményéhez képest:A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/10/17/onkormanyzati_valasztas_2019_borkai_zsolt_pokorni_zoltan_toth_jozsef_angyalfold_kiskunfelegyhaza_gyor_polgarmester/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Gyurcsány-párti Jakab Péter alkotmányos puccsot hajtott végre a Jobbikban

Jakab Péter szabálytalanul változtatta meg a Jobbik logóját: a párt alapszabálya ugyanis világosan meghatározza, hogyan …