2019. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
2019.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Befogadja a macedón VIP-menekültet Orbán?

Hirdetés

Befogadja a macedón VIP-menekültet Orbán?

Továbbra sem tudni, hogyan jutott Magyarországra politikai menedékjogot kérve a volt Macedón kormányfő, aki letartóztatása elől hagyta el hazáját. Talán női ruhában, talán a zöldhatáron át. Hogy repülőn vagy szárazföldön, és hogy most hol lehet – a macedón sajtóban megjelent budapesti hotelben nem tudnak róla – azt a magyar külügyminisztertől sem tudhatta meg a nyilvánosság, ahogyan azt sem, hol tart a Macedóniát 2006-tól 2016-ig irányító kormányfő menedékkérelmének elbírálása.

„Ha a menekültügyi eljárás lezárul, akkor szívesen állunk mindenkinek a rendelkezésére. Gondolom, a menekültügyi eljárás alanya is. Addig azonban én további tájékoztatást nem tudok önnek adni – mondta a 444.hu-nak Szijjártó Péter, megjegyezve, hogy ennél többet nem mondott a kormányfő magyarországi bujkálása miatt Macedóniában bekéretett szkopjei magyar nagykövet.

Pedig kérdések lennének a közpénzből saját célra 600 ezer euróért Mercedest vásároltatott politikus érkezésével kapcsolatban – emiatt Gruevszkinek november 8-án kellett volna megkezdenie kétéves börtönbüntetését –, már csak azért is, mert érvényes útlevele nem volt, ráadásul Macedónia biztonságos harmadik országnak számít, tehát a politikai üldöztetés igazolása is komoly bizonyítást igényel, arról nem is beszélve, hogy elméletileg Szerbiát is érinthette, tehát a magyar kormányzat menekültügyi logikája alapján eleve ott kellett volna kérelmével a hatóságokhoz fordulnia. 

Hirdetés

Arra viszont már van válasz, miért nem a tranzitzónában várakozik a macedón politikus, amíg a magyar hatóságok elbírálják menedékkérelmét.

A magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki menekültügyi kérelmének benyújtására és meghallgatására a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerüljön sor – írta szerdai közleményében a Miniszterelnökség, hangsúlyozva, hogy a kérdést tisztán jogi ügynek tekintik,

Budapest nem kíván beavatkozni más ország belügyeibe, és partnerük a mindenkori macedón kormány.

Igaz, partnerként a VMRO-DPMNE kézenfekvőbb volt az Orbán-kormánynak, mint a 2016-ban győztes macedón szocialisták, elvégre Gruevszki kormánya az első volt az intézményesített Soros-ellenes kampányokban, például a Stop Soros is innen indult, és Orbán öt éve a legmagasabb állami kitüntetést is átvehette Macedóniában.

Igaz, az új kormány nehezen állt fel, ehhez az albán kisebbség képviseletének támogatása is kellett, amit Gruevszkiék pártja elfogadhatatlannak tartott, és a tiltakozás súlyos zavargásokhoz is vezetett tavaly.

Hogy Gruevszki magyarországi ügye több lehet szimpla jogi kérdésnél azt jelzik azok a nem megerősített hírek is, amelyek szerint Orbán a parlamenti dolgozószobájában tárgyalt is Gruevszkivel, aki második napját a macedón sajtó szerint a kormányfő otthonában tölthette, ezt egyébként Orbán sajtófőnöke cáfolt.

Macedónia egyébként kiemelten fontos területe a Habony-médiának is: a Magyar Narancs májusi cikke szerint a kampánytanácsadó  köreihez sorolható Schatz Péter és volt munkatársa, Adamik Ágnes jó néhány, a Gruevszki-médiához tartozó cégben szerzett többségi tulajdonrészt. Schatz megvásárolt egy országos televíziót, az Alfa Tv-t, és elindította a macedón Ripostot, egyelőre csak online. Adamik macedón cégén keresztül három kiadót vásárolt fel, így összesen hét online híroldal tulajdonosa lett. Ezek a híroldalak igencsak oroszbarát megközelítésben működnek.

Kinek kellett a zaj?

Gruevszki nem bízott semmit Budapest csöndes jóindulatára, és amint Magyarországra ért a Facebookon posztolt arról, hogy megérkezett, és segítséget kér. Ezzel lépéskényszerbe hozta a magyar felet, így inkább neki állhatott érdekében a nyilvánossághoz fordulni, mint Orbánnak, aki így – véli a Bloomberg cikke – nyílt színvallásra kényszerül: vagy újabb ponton konfliktust vállal az európai mainstreammel, vagy nemet kell mondania egy politikai szövetségesének, aki ráadásul Oroszországgal is szoros viszonyt ápol. 

A Miniszterelnökség közleménye és az ügy érzékenysége alapján sejthető, hogy nem fog a kormány – mármint a menekültügyi eljárásban illetékes Bevándorlás és Menekültügyi Hivatal – nagyon gyorsan dönteni. Az eljárás elbírálására 60 nap áll rendelkezésre, de „egyes eljárási cselekmények az ügyintézési határidőbe nem számítanak be” – áll a BMH honlapján. A kérelmező nyilatkozik menekülése okairól, ezután fényképet készítenek róla, ujjlenyomatot vesznek tőle, amelyet összevetnek az EURODAC adatbázisával. (Ennek megtagadása a kérelem elutasítását vonja maga után). „A menekültügyi eljárásban az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ szakhatóságként vesz részt, annak eldöntése érdekében, hogy a kérelmező tartózkodása veszélyt jelent-e Magyarország nemzetbiztonságára” – a szakhatóságoknak 15 napjuk van ennek megállapítására.

Az elutasító döntés ellen a kérelmező fellebbezhet, ami akár az eljárás megismétlését is eredményezheti.

Putyin utolsó balkáni szövetségese

A Jugoszlávia szétesése után függetlenné vált ország már alakulásakor névvitába keveredett Görögországgal, amely burkolt területi igényt vélt felfedezni a kétmilliós ország részéről azzal, hogy a görög Makedonia tartománnyal azonos néven jött létre. Athén ezért blokkolta is az EU- és NATO-csatlakozási törekvéseket. Gruevszki maga sem próbált megoldást találni a vitára, ezzel viszont Oroszországnak tett szívességet – bár ez részben Görögországra is igaz –, hiszen a névvita megakadályozta, hogy folytatódjon a NATO Moszkva által rossz szemmel nézett balkáni bővítése. Szkopje szerepe egyébként is felértékelődött, miután Montenegro kicsúszott Moszkva alól, amely titkosszolgálati eszközöktől sem riadt vissza, hogy a félmilliós posztjugoszláv államot az euroatlanti szövetségen kívül tartsa.

A névvita végére a szeptemberi népszavazás tett volna pontot, amely szerint az ország Észak-Macedónia lenne, ezzel nyugtatva meg Athént. A népszavazást Gruevszki pártja ellenezte, és bár a többség a 20 százalékot kitevő albán kisebbség képviselőit maga mögött tudó szocialista kormány álláspontjával azonosan szavazott a névváltoztatás mellett, a részvételi arány nem érte el az 50 százalékot. A kormány így is támogatásként értelmezte a népszavazást, ezért kezdeményezte a parlamentben a névváltoztatásról szóló alkotmánymódosítást, amit végül kilenc ellenzéki támogatásával meg is szavaztak, egy lépéssel közelebb kerülve, hogy jövő nyáron megkezdődjenek az országgal a NATO-csatlakozási tárgyalások. A parlamenti döntést tiltakozó tüntetések követték a VMRO-DPMNE támogatásával.

Moszkva mocskos manipulációnak minősítette a parlamenti szavazás eredményét. 

Tekintettel Moszkva egyértelmű állásfoglalására, az orosz külügyminisztériumhoz fordultunk kérdéseinkkel Gruevszki jelenlegi helyzete kapcsán. Válaszukkal frissítjük majd a cikket.

A volt macedón kormányfő hátországa nem szűnt meg, pártjának köszönhetően a kormány azt sem tudta keresztülvinni a parlamenten, hogy börtönbüntetést jelentő ítélete miatt megfosszák képviselői mandátumától, így a helyzetéről szóló meccs otthon sem lefutott. A macedón hatóságok mindenesetre közölték, nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki a büntetés elől elmenekült exkormányfő ellen.

Borítókép: Orbán Viktor és Nikola Gruevszki Ohridban 2017. szeptember 28-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/belfold/2018/11/15/gruevszki_magyarorszagon_macedonia_menedek_orban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Timmermans: Orbán és a Fidesz történelmi kockázat

Timmermans: Orbán és a Fidesz történelmi kockázat

„A Fidesz és Orbán Viktor történelmi kockázatot jelent Magyarországnak és Európának” – mondta Frans Timmermans …