2019. május 21., keddMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.05.21. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Alkotmánysértő a hazai természetvédelem lefejezése?

Hirdetés

Alkotmánysértő a hazai természetvédelem lefejezése?

A természet- és környezetvédelmet érintő leépítések alkotmányos alapjogokat sértenek. Még a Fidesz saját Alaptörvényéből is világosan levezethető, hogy az államnak van intézményfenntartási kötelezettsége az egészséges környezethez fűződő jog biztosítása érdekében.

– írja közösségi oldalán Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője (Zöldek/Európai Szabad Szövetség frakció), a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság alelnöke. A politikus pénteki cikkünkre reagált, amiben megírtuk, hogy az Agrárminisztérium természetvédelmi szakfőosztályainak majd felét kirúgták, gyakorlatilag lefejezve ezzel az államit természetvédelmet.

Mint Jávor közölte, mindezek fényében jogorvoslati megoldást keres az alkotmányos alapjogok sérelmének kivizsgálására, és az Európai Bizottsághoz fordul, hogy vizsgálják meg, hogy a magyar környezetvédelmi intézményrendszer kivéreztetése után marad-e lehetőség az uniós szabályok hatékony végrehajtására.

Pénteki cikkünk után több levelet, telefont kaptunk az ügyben. Mint azt az egyik érintett lapunknak elmondta, a helyzet még ennél is súlyosabb, a természetvédelemért felelő helyettes államtitkár alá tartozó természetmegőrzési főosztály és nemzeti parki és tájvédemi főosztály állományának mintegy 80 százalékát érintik a leépítések. Több mint 40 százalékot azonnal kirúgtak, de még egyszer ennyi szakember határozatlan idejű munkaszerződését is megszüntették, és olyan státuszokba helyezték át őket, amelyek betöltői éppen gyesen vannak. Azaz, amikor visszajönnek gyesről, valakinek megint menni kell.

Mint megtudtuk, ilyen óriási leépítési hullám uniós országban soha, sehol nem történt, mindenütt inkább erősítik a természet- és környezetvédelmet. A leépítés az uniós feladatok ellátását is veszélyezteti, ilyen például a Natura2000 éves országjelentés a veszélyeztetett magyar élőhelyekről. Ezt nem tudni, kicsoda, milyen tartalommal tölti majd meg, az uniós vállalások végrehajtásának elmaradása pedig a területre fordítható források megvonásával járhat. Mint informátorunk fogalmazott, az állami természetvédelem gyakorlati megszüntetésével széthullik a kormányszintű képviselet, nem lesz senki, aki fejlesztések, jogszabályok előkészítésénél a területet képviselni tudja majd, és gátat vethet esetleges káros folyamatoknak.

(Borítókép: E gy sérült sárgalábú sirályt (Larus michahellis) részesítenek elsősegélyben a mályi madármentő állomáson 2017. július 31-én. Fotó: Komka Péter / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha
még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is
olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet
az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/belfold/2018/11/12/termeszetvedelem_lefejezes_javor_benedek_alaptorveny/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt egy 75 éves nő, akit a Zsigmond téren ütöttek el

Egy autós ütött el egy 75 éves nőt a Zsigmond téren – írja a rendőrség …