2020. július 12., vasárnapMa Izabella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Izabella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ahol a Fidesz kiütötte magát a városházáról

Hirdetés

Ahol a Fidesz kiütötte magát a városházáról

Az országgyűlési képviselővel szembemenni nem illik, de én a volt polgármesteremmel mentem szembe, aki tragédiámra egy országgyűlési képviselő volt.

Hirdetés

Így foglalja össze az önkormányzati választás előtti helyzetet a borsodi Szerencs újraválasztott polgármestere, az idén függetlenként induló Nyiri Tibor. A polgármesteri hivatalban ülünk, Nyiri irodájában. A helyszín azért is pikáns, mert

a polgármesteri iroda ajtajával szemben, alig négy méterre ott van Koncz Ferenc országgyűlési képviselő, a korábbi szerencsi polgármester irodája is.

Ez is remekül illusztrálja azt, hogy Koncz még akkor sem tudta elengedni a várost, amikor az összeférhetetlenségi törvény miatt tovább kellett adnia a polgármesteri posztot. 

Lemondott, de mégsem

A Fidesz-KDNP-s Koncz Ferenc 2010-ben lett Szerencs polgármestere, a testület nyolc tagjából pedig öt volt fideszes. Négy évvel később Koncz újrázott, a közgyűlés pedig színtiszta narancssárgává változott. Így aztán teljes volt a Fidesz hatalom a városban. Köszönhetően az úgynevezett kislistás rendszernek, amit a 2014-es önkormányzati választáson már alkalmaztak. Ennek az a lényege, hogy a 10 ezer fős alatti településeken felírják az összes jelölt nevét a listára, és annyi jelöltre szavazhat a választó, ahány képviselői hely van.

A 2018-as országgyűlési választásokon aztán Koncz parlamenti mandátumot szerzett, őt indították ugyanis az azóta korrupciós ügyek miatt elítélt Mengyi Roland helyett. Koncz így kénytelen volt lemondani a polgármesteri székről. A városban időközi választást kellett kiírni tavaly nyáron, amin csak egy jelölt indult: beajánlotta saját alpolgármesterét, az akkor még fideszes támogatottságú volt tanárt és igazgató-helyettest, Nyiri Tibort. Kihívó hiányában simán nyert, így maradhatott továbbra is fideszes uralom a városban.

Nyiri Tibor, megválasztott polgármester

Nyiri Tibor, megválasztott polgármester

Fotó: Huszti István / Index

Koncz lemondása a polgármesteri posztról viszont csak névleges volt, a hatalmat nem tudta elengedni.

Ez pedig a szerencsi Fidesz-uralom végének a kiinduló pontja.

Nincs kompromisszum

Hasonlóan a két évvel ezelőtti hatvani helyzethez, Nyiri szerint amíg  Koncz volt a polgármester, ő pedig az alpolgármester, addig gördülékenyen együtt tudtak dolgozni. A megválasztásával aztán ez megváltozott, már a kezdetektől érezte, hogy Koncz a háta mögött áll, és megpróbálja irányítani Szerencset. Állítja, már 2018-ban kérte Koncztól, hogy a polgármesteri funkcióját gyakorolhassa, irányítsa ő a várost és annak intézményeit, de a kérés nem vált be. Koncz például meghagyta a titkárnőit a hivatalban, Nyiri pedig sajátot akart. Ahogy a sajtósa is megmaradt, Nyiri pedig állítja, róla január óta alig vagy egyáltalán nem számoltak be, csakis a képviselőről. 

Erős jelenléte volt, akkor finoman fogalmaztam. Itt a szemközti ajtó az irodája, nem volt egészséges így dolgozni. Nagyon sokszor előfordult, hogy beszaladt néhány osztályra, és információt kért. Én úgy gondolom, hogy tőlem kellett volna ezt kérnie, amit nekem meg is kellett volna adni, hiszen ő az országgyűlési képviselő. Én úgy éreztem, ő nem tudja elengedni a polgármesterséget

– mondja az Indexnek. Mivel az idei önkormányzati választásokig sem tudták kicsiszolni az ellentéteiket, és Koncz nem volt hajlandó engedni a hatalmából, “június negyedikén közölte velem, hogy nem én vagyok az ő támogatottja”. Ezután Nyiri úgy döntött, az idei választáson függetlenként méretteti meg magát. “Én más ember nem lettem. Nekem ugyanaz a keresztény jobboldali alapokon nyugvó értékrendem megmaradt” – mondja. 

Koncz pedig másodszorra is egy alpolgármesterben látta a megfelelő utódját. A Fidesszel idén Egeli Zsoltot támogatta.

Fideszes óriásplakát Szerencsen

Fideszes óriásplakát Szerencsen

Fotó: Huszti István / Index

Egeli Zsolt az Indexnek azt írta, ő maga már a tavaly időközi választáson is indulhatott volna, de aztán úgy látta, hogy Koncz és Nyiri jobban megértik egymást, mert mindketten tanárok voltak. Nyiri ugyan felkérte arra, hogy maradjon alpolgármester, de az elmúlt másfél évben alig beszéltek. “A korábbi frakcióülések elmaradtak. Formálisan meghagyott a státuszomban,de még a nevemet se mondhatták ki a városhoz kötődő rendezvényeken – már ahova meghivtak. Ettől függetlenül az utolsó Koncz Ferenc részvételével tartott közös megbeszélésen felajánlottam visszalépésemet, ha a felek megegyeznek. Távollétemben erről írásos megállapodás is született, melyet utólag aláírtam.

Augusztus végén derült ki, hogy nincs kompromisszum, indulnom kell.

Egeli azt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/10/21/szerencs_onkormanyzati_valasztas_fideszes_belhaboru_polgarmester/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fa dőlt a sínekre, állt a vonatközlekedés Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves között

Fa dőlt a sínekre, állt a vonatközlekedés Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves között

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Újraindult …