2020. május 31., vasárnapMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A kihalt laktanya, ahol máig lövöldöznek

Hirdetés

A kihalt laktanya, ahol máig lövöldöznek

Vas megyére az ország egyik legdinamikusabban fejlődő vidékeként gondolunk, főleg az osztrák határ közelsége miatt. De épp a határközeliségnek több árnyoldala is van. Az egyik az, hogy az 1990 körüli változások, majd a 2007-es schengeni csatlakozás hatására számos korábbi laktanya ürült ki a megyében. Lélekszámarányosan Vas megyében lehet az ország legtöbb üres laktanyája, de hogy pontosan mennyi van, arról hiába kértünk adatokat az állami vagyont kezelő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től. (Egy 2009-es Vas Népe-cikk szerint akkor, tíz évvel ezelőtt, 117 egykori határőrségi ingatlan volt a Nyugat-Dunántúlon de ebben a számban nem csak őrsök és laktanyák szerepeltek.)

Persze a kérdésre nem is olyan egyszerű választ adni. Az üres laktanyák egy kisebb részét korábban ugyanis a szovjet Vörös Hadsereg 1957 elején, az ’56-os forradalom leverése után létrehozott Déli Hadseregcsoportjának „ideiglenesen hazánkban állomásozó” alakulatai használtak, többségüket pedig határőrök.

A határőrség, míg létezett, a Belügyminisztériumhoz tartozott, a kiürült szovjet laktanyákat viszont a honvédelmi tárca, majd a kincstári vagyonkezelő vette át. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy az üres laktanyák egy részét az önkormányzatok átvehették hasznosításra, illetve van olyan is, ami magánkézbe került az elmúlt évtizedekben. Átfogó terv viszont nem készült a hasznosításukra, így többségük huzamosabb ideje kihasználatlanul áll, állaguk folyamatosan romlik.

Hirdetés

Vas megyében alig találtunk olyan laktanyát, ami sikertörténet lett volna. Elrettentő példát annál többet, pedig nem is mindenhová jutottunk el (például kimaradt Kőszeg és a Hörmann-forrásnál lévő laktanya) – az egyik legszembeötlőbb kudarctörténet az 1990 óta üresen álló volt szovjet laktanyáé, nem is akárhol, épp a megyeszékhelyen, annak se épp a perifériáján.

Szombathely

A szombathelyi 11-es Huszár úti laktanyát – amit az 1912-ig a városban állomásozó huszárezredről neveztek el, és amit a második világháború utolsó magyarországi heteiben a nyilasok használtak adminisztrációjuk központjának – már 1947-ben elfoglalták a szovjetek, viszont azt a rendszerváltozás időszakában az elsők között, már 1990-ben kiürítették (a Vörös Hadsereg alakulatai 1990 márciusa és 1991 júniusa között hagyták el Magyarországot).

Ezután hipp-hopp, hirtelen elszaladt majdnem harminc év, és közben nem történt semmi. Az épület nem állami, hanem önkormányzati tulajdonba került, de azóta sem sikerült hasznosítani. Kulturális, oktatási-felsőoktatási, időnként turisztikai hasznosításra is voltak ötletek, 2016 óta egy Facebook-csoportban is nyomon követhetők az ötletelések. A legújabb fejlemény az, hogy márciusban a városi önkormányzat elfogadta azt a tanulmánytervet, amit a laktanya újrahasznosítására készített egy építésziroda (az iroda Facebook-oldalán képek is láthatók a tervekből). De hogy az impozáns látványtervből mikorra és főleg miből lesz valóság, azt továbbra sem tudni.


(Fotó: Németh Sz. Péter)


(Fotó: Németh Sz. Péter)


(Fotó: Németh Sz. Péter)

A megyében az igazi problémát azonban nem a volt szovjet, hanem a volt határőrlaktanyák jelentik. Felsőszölnök például, ha lenne ilyen világrekord, valószínűleg világrekorder lenne az egy főre jutó volt laktanyák számában. A nem egészen hatszáz lakosú, a szlovén-magyar-osztrák hármashatár csücskében lévő községnek ugyanis három egykori határőrlaktanyája is van.

Felsőszölnök és Alsószölnök

A három laktanyás Felsőszölnökre Alsószölnökön keresztül vezet az út (a Szölnök helységnév a Wikipedia szerint a szlovénből került a magyarba, jelentése kaszáló, szénapadlás, szénapajta). Már épp kijutnánk Alsószölnökről, amikor bal kéz felől rettentően elhanyagolt épület bukkan elő, „végignézni, ahogy szépen minden lassan szétesik”, kezd dübörögni az agyamban egy dalszöveg, ahogy belépünk.

A kerítéskapu betonoszlopai még őrzik halványan, ferdes sávban a piros-fehér-zöld színezést, ezenkívül azonban nem sok minden emlékeztet a kommunizmus dicsőséges napjaira. Nem vagyunk statikusok, se ingatlanbecslők, de elég egyértelműnek tűnik, hogy ez az ingatlan csak akkor ér valamit, ha kőhalmot, ami nyomokban laktanyára emlékeztető jelleget tartalmaz, elbontják róla.

Az alsószölnöki laktanya

Az alsószölnöki laktanya (Fotó: Németh Sz. Péter)


(Fotó: Németh Sz. Péter)


(Fotó: Németh Sz. Péter)

Felsőszölnökön a központban találjuk az első üres laktanyát. Üres és lelakott, sőt mára már a maga módján szétlőtt is – ezt ugyanis legalább használják. Méghozzá az eredeti rendeltetéséhez leginkább közelítő módon: paintballoznak benne. Az egykori katonai objektum nemcsak mindkét épületét használják, hanem az udvarát is, ahol több tucatnyi mesterséges akadályt fedeztünk fel.


(Fotó: Németh Sz. Péter)


(Fotó: Németh Sz. Péter)


(Fotó: Németh Sz. Péter)

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/04/22/vas_megye_laktanya_szentgotthard_felsoszolnok_pornoapati_horvatlovo_mi_videkunk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jövőre közfeladatot ellátó személy lesz a vadász, halőr és az egészségügyi dolgozó is

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Bővült …