2020. július 12., vasárnapMa Izabella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Izabella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A kettészakadt falu és az eltűnt szavazólapok rejtélye

Hirdetés

A kettészakadt falu és az eltűnt szavazólapok rejtélye

Litér több utcájában is letépett, csúnyán megrongált, árokba hajított választási plakátok emlékeztetnek az október 13-ai választásra. Olyannyira megosztott lett a kétezer fős Veszprém megyei község a két polgármesterjelölt szoros küzdelmében, hogy senki nem mert névvel nyilatkozni nekünk, amikor pár nappal a megismételt választás kiírt időpontja előtt a faluba látogattunk.

Hirdetés

Három szavazatot érvénytelenítettek

17 éve vezeti a települést Szedlák Attila, a Fidesz-KDNP politikusa, aki 2010 és 2014 között országgyűlési képviselő is volt, jelenleg pedig a Nemzeti Agrárkamaránál dolgozik elnöki kabinetfőnökként.

Egy régi vetélytársa lett idén a kihívója Litéren, a helyi murvabánya tulajdonosa, Varga Mihály harmadszor indult el a polgármesteri székért. Míg 2006-ban Szedlák a szavazatok 79,36 százalékával győzte le Vargát, öt éve már jóval szorosabb volt a verseny, akkor a fideszes jelölt 56,86 százalékos támogatottsággal nyert.

HUSZ3038

Fotó: Huszti István

Idén viszont összejött a fordítás Vargának, kettővel többen szavaztak rá, mint ellenfelére. Legalább is így tűnt pár napig, amíg a Veszprém Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) meg nem változtatta az eredményt. Szedlák ugyanis fellebbezett az eredmény ellen, mert a delegáltja azt jelezte neki, törvénysértés történt a szavazatok számlálása közben az 1. számú szavazókörben.

A TVB újraszámolta a szavazatokat, és érvénytelenítette Varga három voksát. Indoklásukban azt írják, két szavazólapon nem volt két egymást metsző vonal a jelölt neve melletti körben, míg a harmadikon kettőnél több egymást metsző vonalat rajzolt valaki a lapra. A TVB döntése értelmében így tehát megfordult az eredmény, és Szedlák nyert 480-479-re.

Eltűnt hat szavazólap

Nem ért azonban itt még végett a procedúra, Varga és az MSZP külön-külön fellebbeztek, a Győri Ítélőtábla pedig október 28-án két jogsértésre hivatkozva megsemmisítette az eredményt, és új választást írt ki november 10-ére.

A szavazatok újraszámolásánál ugyanis kiderült, hiányzik hat darab fel nem használt, a választóknak nem kiadott (üres) szavazólap, amivel se a HVB, se a TVB nem tudott elszámolni.

Nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a szavazatok leadásától a bírósági felülvizsgálatig a hiányzó hat szavazólap felhasználásra, egy vagy több szavazólap kicserélésre került

– olvasható az Ítélőtábla határozata, amely szerint így súlyosan sérült a választás tisztaságának alapelve, és ezért nem állapítható meg az eredmény.

HUSZ3028

Fotó: Huszti István

Megosztott lett a falu

“Megy ám az egymás köpködése. Össze kéne inkább fogni, és nem hadakozni. Ugyanaz történik itt, mint az egész országban” – jellemezte röviden a választási adok-kapokot egy helyi asszony, akinek nagyon nem tetszik, hogy így megbolygatta a a kampány az amúgy csendes falut.

Ahogy sétáltunk az utcákban, jó néhány emberrel beszélgettünk a vasárnapi esélyekről és a jelöltekről. A falu megosztottságát mi sem jelzi jobban, mint hogy senki nem mert névvel nyilatkozni lapunknak, mert félnek attól, hogy mit gondolnak majd róluk, mondták többen is.

Na ez ám a fogós kérdés! Senki nem tudja megmondani a faluban, olyan szoros

– mondta a vasárnapi esélyekről pár utcával arrébb egy férfi, miközben az udvarán betonozott.

Szedlák Attila szerint se lefutott ügy a választás. Bár személyesen nem találkoztunk vele Litéren, megkeresésünkre azt írta, ő annak örülne, ha minél többen elmennének vasárnap szavazni. “A munkámat nem a pár hetes kampány alapján kell megítélni. 17 éve vezetem a települést. Ez alatt az idő alatt számokkal bizonyítható, hogy Litér látványosan fejlődött, lélekszámban és vagyonban gyarapodott, intézményei megújultak, kibővültek, elismertsége és vonzereje nőtt a régióban” – írta.

<img id="kep_szerkfoto_image_30300511" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/11/09/liter_megismetelt_valasztas_szoros_verseny_eltunt_szavazolapok_teruleti_valasztasi_bizottsag_szedlak_attila_varga_mihaly/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fa dőlt a sínekre, állt a vonatközlekedés Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves között

Fa dőlt a sínekre, állt a vonatközlekedés Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves között

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Újraindult …