2019. május 26., vasárnapMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A Fidesz előhívhatja a Jobbik rémálmát

Hirdetés

A Fidesz előhívhatja a Jobbik rémálmát

Volner János Jobbik-alelnököt a múlt pénteki “nem kurvának álltam”-körlevele után este kizárták a frakcióból, majd kiderült, hogy két másik képviselő, Apáti István és a volt tiszavasvári polgármester Fülöp Erik is távozik a Jobbik képviselő-csoportjából. Volnerék immár nyíltan jelezték, hogy nem értenek egyet a párt balra fordulásával, és például azzal, hogy az LMP-vel szorosabbra fűzzék a kapcsolatot.

Ez után a fejlemény után új értelmet nyert a Jobbikból korábban szintén a balra fordulás miatt távozó Toroczkai László csütörtök esti nyilatkozata. Toroczkai az ATV-ben azt mondta ugyanis egy nappal Volner biliborítása előtt, hogy számít arra, hogy további kilépések történnek az ellenzéki frakciókból, és

majd meglátjuk, a házszabály mit tesz lehetővé, de akár frakciónk is alakulhat.

Hirdetés

Toroczkai nem parlamenti képviselő, ám a választás után alapított Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese, Dúró Dóra tagja az Országgyűlésnek.

Egyelőre nincs arról bejelentés, hogy Dúró és a most távozó Volnerék egymásra találnak – Volner éppen azt bizonygatja, hogy nem a Jobbikkal, hanem a mostani vezetésével van baja. De nyilván a közös múlt miatt van esély arra, hogy a parlamenti munkában együtt fognak működni a Jobbikból távozó képviselők.

Frakciót alakítani a mostani szabályok szerint nem tudnak. Pedig egy képviselőcsoportnak felsorolhatatlanul nagyobb a mozgástere, mint akárhány független képviselőnek. Egyrészt anyagi szempontból előnyös a frakció (az állami támogatás mellett a frakciónak önálló alkalmazottjai is lehetnek), másrészt kommunikációs szempontból ad több lehetőséget (napirend előtti felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések).

A mostani szabályok szerint viszont frakció alakítására csak “az előző általános választáson országos pártlistát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz vagy annak jogutódjához tartozó képviselők jogosultak”. És minimum öt fő kell a frakció alakításához. Két ciklussal ezelőtt emiatt nem tudtak az MSZP-ből kilépő DK-sok, illetve az LMP-ből kilépő párbeszédesek önálló frakcióhoz jutni. 

Az ex-jobbikosok szintén nem teljesítik egy kritériumot sem (a Mi Hazánk a választás után alakult, ráadásul most négyen vannak). A most függetlenként ülő balos képviselők; az ex-LMP-s Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs, illetve akár a liberális Bősz Anett szintén emiatt nem gondolhat a frakcióalakításra.

Dúró nem beszélt Kövérrel

A Jobbikban ennek ellenére gyorsan szárnyra kapott a pletyka, hogy önálló frakció alakításán ügyködnek. Sneider Tamás Jobbik-elnök a tagoknak küldött levelében (ezt Szilágyi György képviselő a Facebookján nyilvánosságra hozta) azt írta: “olyan információk jutottak ugyanis a birtokunkba, mely szerint Kövér László már egyeztetett Dúró Dórával arról, hogyha találnak maguk mellé még néhány képviselőt, a Fidesz úgy alakítja át a házszabályt, hogy Novák Előd pártjának frakciója lehessen.”

Dúró Dóra az Azonnalinak azonnal cáfolta a szóbeszédet:

a köszönésen túl nem beszél a házelnökkel, és annak ismeretében, hogy a Fidesz hogyan áll az ellenzéki kezdeményezésekhez, szerinte felesleges is lenne ilyesmiről tárgyalniuk.

Dúró érvelése ugyanakkor annyiban sántít, hogy a Fidesznek ezúttal igenis érdekében állhat egy anti-Jobbik frakció dédelgetése. Nem nehéz ugyanis kiszámítani, hogy ez a frakció (az első időszakban biztosan) inkább lenne a Jobbik, mint a Fidesz ellenzéke.

A Jobbiknak az az érdeke, hogy a tőle kivált/kizárt képviselők szépen eltűnjenek a süllyesztőben, ezzel szemben nekik rémálom-forgatókönyv, ha az ex-jobbikosok a színpadon maradnak. Egy frakcióval ezt könnyen megtehetnék. Ráadásul Orbán centrális erőtér-koncepciójába szépen beleillene egy újabb kis ellenzéki pártocska, frakciócska, amely majd semmiképp nem akar összefogni a többi ellenzéki párttal.

Volner nem asszisztál

Volner János az Indexnek erről azt mondta, hogy maga is hallotta a frakcióalakítós hírt, amelyet “rosszindulató pletykának” tart. Apáti Istvánnal és Fülöp Erikkel egyeztetett álláspontja erről, hogy

a kétharmad ilyen jellegű húzásaihoz nem fogunk asszisztálni.

Volner azt mondta, hogy neki most a Jobbikban van dolga, “a Jobbikon belül vívom a küzdelmet”, és a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy ” fideszes érdekek miatt” akarná szétszakítani pártot. Mint mondta, nem is hívogatja vissza napok óta a jobbikos társait, nehogy ráfogják, hogy ő lázítja a jobbikosokat a pártvezetés ellen.

Ugyanakkor elég elkeserítő jelnek tartja, hogy Jakab Péter szóvivő már az etikai bizottság döntése előtt megelőlegezte a pártból való kizárását, ami “az ötvenes éveket idézi”. Volner azt is mondta, hogy “óvom a pártom, hogy kisgazdásodó jelleget felöltsük”, ugyanakkor számít arra, hogy a kizárása ki fog hatni a pártra, és számos társa távozhat emiatt a Jobbikból, akár a frakcióból is.

A frakcióban Volnernek még valóban lehetnek támogatói: Volner kizárásánál a szavazati arány 17 igen, 4 nem és 3 érvénytelen volt. Ráadásul Volner azt érzékeli, hogy ha őt kizárják, jó páran a Jobbikból annyira dühösek lesznek, hogy sorra teregetik majd ki azokat az információkat, amelyekkel “le fogják gyalulni a jobbikos vezetőket”. Azt azonban Volner nem árulta el, hogy milyen jellegű információkra céloz. 

Nincs másik valóság, nincs másik Index.
Támogasd a fennmaradásunkat!

https://index.hu/tamogatas

Forrás:
https://index.hu/belfold/2018/10/10/jobbikbol_tavozok_onallo_frakcioalakitasa_a_parlamentben/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hazaküldték átöltözni MSZP szavazóköri biztosát, mert piros inget viselt

Hazaküldték átöltözni MSZP szavazóköri biztosát, mert piros inget viselt

Hazaküldtek átöltözni egy szavazóköri delegáltat Berettyóújfaluban, mert úgy ítélték meg, hogy az általa viselt piros …