2020. szeptember 22., keddMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A 26 millió forintosra taksált mogyoródi árnyék

A 26 millió forintosra taksált mogyoródi árnyék

Lászlóék 4 éve építettek Mogyoródon egy alacsony energiafelhasználású házat. Mint írja, gondos telekválasztás után, minden részletre odafigyelve, egy olyan házat hoztak össze, ami az elmúlt években már bizonyított, és tényleg nagyon alacsony rezsivel működött.  

Előre tekintettem, és a 2020-as normáknak megfelelő házat építettem a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyva. Geotarifa, szoláris nyereség, déli tájolású passzív ablakok, extra hőszigetelés.

– mesélte lapunknak.

A gazdaságos üzemeltetést azonban egy új szomszéd megjelenése árnyékolta be. A szomszéd északi tájolású telkén olyan házat kezdtek el építeni, amivel gyakorlatilag megfordították a telkük fekvését. Lászlóék kertjének végébe emeltek egy 7 méteres tömböt, terasszal, sértve az intimitást, és beárnyékolták vele a déli telket. 

László hiába érvelt, hogy egyértelműen benne van OTÉK-ban (Országos Településrendezési és Építési Követelmények), hogyan kell elhelyezni az épületet, hogy nem okozhat kárt, nem sikerült meggyőzni a szomszédot. Akkor megpróbált etikai vizsgálatot indítani a házat tervező építész ellen a Pest Megyei Építész Kamaránál (PMÉK). Átküldték az anyagot a Járási Hivatalhoz, de már itt folyamatban volt egy eljárás, amely szintén hangsúlyozta, hogy csak az építés folyamatát szabályozzák, ellenőrzik. Másra sem kapacitással (a korábbi 6 fős osztály már csak 2 fő volt egy nagyobb területre ), sem pedig hatáskörrel nem rendelkeztek, érdemben nem foglalkoztak az üggyel.

László másodfokon próbálkozott az országos Magyar Építész Kamaránál, amely a PMÉK fölött van a hierarchiában, de azt írták neki, hogy menjen vissza első fokra vissza a PMÉK-hez, ahova az építész tartozik. Tehát jogi zsákutcába hajtott, a kamarának eszerint nincs hatásköre, nem akar ilyen üggyel foglalkozni. 

Mivel nem maradt más választása, László igazságügyi szakértővel felbecsültette az őt ért kárt. Az értékbecslés szerint a mellettük lévő építkezés 26,7 millió forint kárt okozott az amúgy körülbelül 200 milliós értékű családi házukban. Az ügyvédi levelet elküldték a szomszédnak, felajánlva benne egy kompromisszumos összeget, 23 millió forintot, plusz az ügyvédi költségek térítését. Ha azt jövő hét hétfőig nem fogadják el, pert indít. Kérdésre, visszabontatná-e a szomszéd házát, ha lehet, azt válaszolta, hogy szakértői tanács szerint, ha hibát talál a tervezésben, akkor erre meglenne az esélye. De nagyon meggondolná, mert már így is elegük van az építkezés okozta kellemetlenségekből. Az ily módon felépített szomszéd ház tehát valószínűleg marad, a benapozottság elvesztésével együtt.  

A legjobban az bánt, hogy bármennyire is környezettudatos voltam, ezt most egy diplomás húzza keresztbe úgy, hogy semmilyen szakmai jogorvoslati lehetőség nincs, csak az utólagos kártérítés, a pereskedés. Mindezt egy déli fekvésű luxusmedence miatt, meg a 230 milliós listaár miatt. Itt villog nekem a szomszéd a szlovák rendszámú lapos sportautójával, közben meg nekem, komoly összegeket befizető tisztességes adófizetőnek, szinte semmilyen lehetőségem nincs. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/01/19/a_26_millio_forintos_mogyorodi_hazarnyek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Kétszázezer euróval támogatja a Telex indulását egy cseh médiacég

Kétszázezer ezer euróval (átszámítva 72 millió forinttal) támogatja a Telex működését az egyik legnagyobb cseh …