2020. július 12., vasárnapMa Nóra, Lili napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Nóra, Lili Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / 2022-ban sokkal nehezebb lesz az ellenzék dolga

Hirdetés

2022-ban sokkal nehezebb lesz az ellenzék dolga

A magyar önkormányzati választás eredményeiről tartottak panelbeszélgetést hétfő délután a CEU-n, ahol a vasárnapi lengyel parlamenti és az idei törökországi önkormányzati választások párhuzamairól is szó esett.

Hirdetés

Elsőként László Róbert, a Political Capital választási szakértője foglalta össze a múlt vasárnap legfontosabb tanulságait. A mostani eredményeket az előző választásokéval összevető adatsorok azt mutatják, hogy a Fidesz gyengülésénél sokkal jelentősebb az ellenzék erősödése, és ha összefognak a pártjai, idén tavasszal, 2018-ban és a 2014-es önkormányzati választásokon is sokkal jobb eredményt érhettek volna el. László azt mondta, hogy a Borkai-ügy mobilizáló hatása kiszámíthatatlan, de feltűnő, hogy az utolsó héten a magyar Google-ön a “Borkai” volt a legnépszerűbb keresőszó.

2022-ben sokkal nehezebb dolga lesz az ellenzéknek

László szerint Budapest és tíz nem fideszes vezetésű nagyváros már majdnem a fél országot jelenti, ekkora tömeget már nem lehet megbüntetni, amiért nem a kormányoldalra szavaztak. Úgy tippelt, hogy Orbán konfliktuskereső, militáns hangnemén az eredmény nem fog változtatni. Arra is kitért, hogy a kormányoldal átlépett egy piros vonalat, amikor a rendőrséget ráküldte az ellenzékre.

A Fidesz megőrizte pár fontos várát és a kistelepüléseket, az ellenzék újraépítheti magát, a jelek szerint megtanulták a korábbi választások leckéjét. Ugyanakkor a siker nem jelent receptet a 2022-es parlamenti választásra: most a pártoknak viszonylag könnyű volt osztozkodni a polgármesteri, képviselői helyeken, de 2022-ben az ellenzéki összefogás, ha lesz, csak egy miniszterelnök-jelöltet állíthat, és arról nem lesz könnyű megegyezni.

Balról-jobbra: László Róbert, Tóka Gábor, Maryna Vorotnyuk, Wojciech Sadurski, Enyedi Zsolt

Balról-jobbra: László Róbert, Tóka Gábor, Maryna Vorotnyuk, Wojciech Sadurski, Enyedi Zsolt

Fotó: Aradi László / Index

A CEU politikatudomány tanszékének profeszora, Tóka Gábor egyebek mellett arról beszélt, hogy élesedik a politika verseny, és most láthatóan az ellenzék van lendületben, ismét van vonzereje. Nőtt az ellenzék hitelessége, az ellenzéki pártok megint mernek az értékeikről, politikai céljaikról beszélni, a Fidesz etnicista-tekintélyuralmi kártyái már nem überelnek mindent. Az ellenzék nemcsak az önkormányzatokban jut erőforrásokhoz, a támogatottság adományokban és az önkéntesek számának növekedésében is megnyilvánul majd.

Eltűnnek a Puzsér-félék, az LMP és a Kutyapárt

Tóka azt mondta, hogy az ellenzéki összefogás sikere hihetővé tette, hogy a Fidesz legyőzhető, és ennek nyomán eltűnhetnek a térképről az olyan, protesztszavazatokra gyúró figurák, mint Puzsér Róbert, de a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is. Az LMP szerinte meg fog szűnni, most is csak az ellenzék részeként nyertek helyeket az önkormányzatokban. A Jobbikot ez nem fenyegeti, de nem világos, hogy a párt honnan tudna új szavazókat szerezni. A CEU professzora úgy véli, vezetőinek opportunizmusa miatt a Jobbik integrálódni fog az ellenzékbe, de a párt további növekedésére nincs sok esély.

Tóka meglepőnek nevezte, hogy mennyire simán ment az ellenzéki együttműködés, hogy a pártok nem estek egymásnak. A Momentum szerinte azért lehetett sikeres, mert a párt vezetői felismerték, hogy akkor van jövőjük, ha ők mennek neki a legkeményebben a Fidesznek, ők a legerősebb, legharciasabb kihívók. Tóka arról is beszélt, hogy a magyar demokrácia “nem túl jó minőségű”: a politika iránti érdeklődés […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/10/21/onkormanyzati_valasztas_ceu_elemzes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hőségtől a zivataron át egészen a jégesőkig lehet ma minden az országban

Hőségtől a zivataron át egészen a jégesőkig lehet ma minden az országban

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Figyelmeztetéseket …